Overslaan en naar de inhoud gaan

Omtzigt onderzoekt spionagesoftware Pegasus in Nederland

Pieter Omtzigt (CDA), Kamerlid en rapporteur van de Raad van Europa, werkt sinds drie maanden aan een onderzoek naar het Pegasus-schandaal. Hij wil onder meer weten of het systeem, waarmee politieke tegenstanders worden afgeluisterd, ook wordt gebruikt in Nederland.
Kamerlid Omtzigt
© Tweede Kamer
Tweede Kamer

"Tot nu toe kwam daarop geen duidelijk antwoord", zo meldt hij aan NU.nl. Met zijn onderzoek naar Pegasus komt hij nu voor het eerst naar buiten. De slachtoffers van het schandaal zijn gebruikers van mobiele telefoons die worden gevolgd door spionagesoftware, die in 2014 is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO Group.

Met de software kunnen telefoons en bijbehorende camera's worden afgeluisterd. Er kan ook worden meegekeken met berichten.

Memo

Omtzigt stuurde deze week een memo naar zijn collega's in de Raad van Europa gestuurd, waarin hij aankondigt dat hij naar Israël wil om daar het bedrijf NSO te bezoeken en te spreken met de Israëlische autoriteiten, zo meldt NU.nl. Ook wil hij hoorzittingen opstarten

"We weten niet wie het doet, maar het vermoeden is dat de Spaanse, Poolse en Hongaarse regeringen zich hieraan schuldig maken. Die regeringen heb ik zes precieze vragen gesteld en ze hebben de deadline voor beantwoording niet gehaald", aldus Omtzigt.  

Check of je gehackt bent

Wie twijfelt of zijn smartphone gehackt is en besmet met Pegasus, de spionagesoftware van de Israëlische NSO Group, kan dit controleren met een tool.

De zogeheten Mobile Verification Toolkit (MVT) is ontwikkeld door de onderzoekers van Amnesty International die de malware Pegasus grondig hebben onderzocht en onthuld.

De tool werkt op zowel iPhones als Android-apparatuur maar wel met kleine verschillen. Volgens Amnesty waren op iPhones meer forensische sporen te vinden van Pegasus waardoor besmetting makkelijker te herkennen is dan op Android-apparate.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in