Politie gebruikt vaker digitale sporen
Dat blijkt uit het onderzoek ‘Benutten van digitale sporen’ van de Onderzoeksgroep Cybersafety van NHL Stenden Hogeschool. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap.
Voor het onderzoek werden 89 personen bevraagd: externe experts en politiemedewerkers. “De ontwikkelingen gaan de goede kant op. De politie heeft grote stappen gezet op dit gebied”, constateert onderzoeker Renske Zuurveen. In een onderzoek uit 2016 werd nog geconstateerd dat politiemedewerkers weinig gebruik maakten van digitale sporen, terwijl die wel in vrijwel alle zaken een bijdrage konden leveren. Het nieuwe onderzoek moest duidelijk maken wat de achterliggende motieven en overwegingen zijn hierbij zodat het gebruik van digitale sporen binnen de politie bevorderd kan worden.
Waarom juist de oudere politiemedewerkers (51+) vaker digitale sporen gebruiken dan hun collega’s tot 30 jaar, is niet duidelijk. “Veranderbereidheid lijkt een belangrijke reden en die is niet afhankelijk van leeftijd”, zegt Zuurveen,
Inhuren of opleiden
Het onderzoek moet de politie handvatten geven om het gebruik van digitale sporen verder te bevorderen. Zuurveen: “Er moet nu overwogen worden of het slimmer is om experts in te huren of iedereen hierin op te leiden. Bij dat laatste is het dan ook belangrijk dat men er na de opleiding ook echt iets mee doet. Je moet er dan ook echt mee bezig gaan. Oefenen en doen.”
Het is in elk geval van belang dat alle politiemedewerkers basiskennis hebben op digitaal gebied. “Men moet toch wel weten wat het dark web is of een simkaart.”
Zuurveen wijst er echter wel op dat het vooralsnog beter is “om te investeren in het aantrekken van experts en de drempels heel laag te maken voor de overige niet-experts om deze collega’s aan de jas te trekken voor vragen."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee