Ransomware raakt rund- en varkensvlees wereldwijd
De aanval met ransomware is waarschijnlijk afkomstig van een uit Rusland opererende criminele organisatie. Het Witte Huis heeft JBS ook hulp aangeboden. Daarnaast heeft de regering van president Joe Biden direct contact opgenomen om de Russische regering te laten weten dat "verantwoordelijke staten geen ransomwarecriminelen huisvesten".
Sinds zondag plat
Het van oorsprong Braziliaanse JBS is wereldwijd actief met vleesverwerking. De georganiseerde cyberaanval begon zondag en was volgens JBS gericht op de Amerikaanse computerservers. Het bedrijf legde dinsdag alle slachterijen in de Verenigde Staten stil. Op maandag waren al fabrieken in Australië stil komen te liggen.
JBS meldde dinsdagavond (lokale tijd) dat er significante vooruitgang is geboekt in het oplossen van de cyberaanval. "Onze systemen komen weer online en we sparen kosten nog moeite om deze bedreiging tegen te gaan", zei Andre Nogueira namens JBS in de Verenigde Staten. De verwachting is dat vandaag (woensdag) de meeste fabrieken van de multinational weer in bedrijf zullen zijn.
Vlees voor de VS
Ondertussen hebben afnemers zoals groothandelaars voor de horecasector niets kunnen afnemen. Daar zijn bedrijven druk doende om andere leveranciers te vinden, die dan wel 'capaciteit' moeten hebben om te kunnen leveren, schrijft de Wall Street Journal. JBS is in z'n eentje goed voor een kwart van de totale rundvleescapaciteit in de Verenigde Staten, en een vijfde van de varkensvleescapaciteit.
De prognose is dan ook dat prijzen voor vlees zullen stijgen, zelfs als de verstoring inderdaad beperkt blijft tot slechts een paar dagen. Ook eerder in de supply chain van de vleesindustrie zijn er problemen opgetreden; veehouderijen konden hun dieren tijdens de stillegging van JBS-fabrieken niet aanleveren voor slachting en verwerking.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee