Stroomverbruik smartphone verraadt locatie
Smartphones gebruiken meer stroom naarmate je verder van een zendmast staat. Maar ook gebouwen of andere voorwerpen kunnen die verbinding storen waardoor er meer stroom wordt verbruikt voor pakweg 4G, wifi of andere signalen.
Iedereen traceerbaar?
Wil dat zeggen dat een willekeurige app zonder toegang tot je gps-functie je zomaar kan traceren? Neen. De onderzoekers geven zelf aan dat je al een zeker idee moet hebben waar iemand zich bevindt, bijvoorbeeld in een bepaalde stad. Ook moet de persoon die zo'n lokalisatie wil uitvoeren op voorhand het gebied al hebben verkend om de verbindingen en storingen in kaart te brengen en moet de persoon nog steeds zo'n app zelf installeren.
De onderzoekers gebruikten voor hun analyse onder meer gegevens over voltage, signaalsterkte, temperatuur, batterijniveau, het identificatienummer van de telefoon en de GPS-coördinaten. Dat laatste is uiteraard al voldoende om iemands locatie te achterhalen, maar de locatie van het toestel werd niet gecorreleerd met signaalruis die werd geanalyseerd.
Indoor navigatie
De bevindingen hebben trouwens ook goede gevolgen. In principe kan je dergelijke technieken gebruiken om te navigeren in gebouwen of parkings waar het gps-signaal niet doordringt. De onderzoekers concluderen dat apps die toegang vragen tot het stroomverbruik van je telefoon goed moeten worden gecontroleerd op hun veiligheid en als even riskant moeten worden beschouwd als toepassingen die toegang tot je gps-gegevens vragen.
Bron: Data News
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee