Overslaan en naar de inhoud gaan

Trojan-on-a-chip vormt nieuwste dreiging

Sinds tenminste 2005 is de Amerikaanse overheid openlijk bezorgd over in het buitenland gefabriceerde chips die voor gevoelige (militaire) doeleinden worden gebruikt. Veel geld is gestoken in methoden om hardware te testen. Nu is er een manier gevonden om onopgemerkt met chips te rommelen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een team van Amerikaanse en Europese onderzoekers beschrijft in een paper [PDF] een manier om de polariteit te veranderen in het kristalrooster van halfgeleiders. De behandelde circuits doen dan niet meer wat ze moeten doen, zonder dat dat direct zichtbaar is.
De meeste methoden om hardware te vervalsen vereisen het toevoegen van extra componenten; testmethoden bestaan tot nu toe dan ook voornamelijk uit optisch testen, waarbij een chip met behulp van een elektronenmicroscoop laagje voor laagje wordt vergeleken met een 'gouden standaard' (en daarna is hij stuk), en functioneel testen, waarbij alleen fouten gevonden worden waarnaar gezocht wordt.

NSA-paranoia

Beveiligingsexpert Bruce Schneier wijst erop dat een dergelijke wijziging in bijvoorbeeld de Random Number Generator (RNG) op een chip geen alarmbellen doet afgaan in de tests, maar wel de encryptie verzwakt. Hij vraagt zich hardop af of dat de reden is dat Intel - wiens Ivy Bridgeprocessor werd gebruikt in het onderzoek - voorstaat dat applicaties rechtstreeks de RNG van hun hardware gebruiken, in plaats van die nog door software te laten versterken. En of de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA daar dan wellicht achter zou zitten.

Hij geeft meteen toe dat dat wel paranoïde is. Maar hij is niet de enige; Linuxontwikkelaar Theodore Ts'o laat weten dat hij blij is de druk van Intel te hebben weerstaan om /dev/random alleen met de RDRAND-instructie te laten werken. Uitsluitend vertrouwen op de RNG in oncontroleerbare hardware is een slecht idee, volgens Ts'o.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in