Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheid privédata telt zwaarder voor consument

Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Symantec onder ruim 7000 Europeanen, waaronder 1000 Nederlanders. De respondenten hebben weinig vertrouwen in de bescherming van hun privégegevens. Ruim de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de beveiliging van zijn data. Bijna twee derde heeft er ook al eens problemen mee gehad.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dubbel

Of dit sterkere bewustzijn van onveiligheid ook daadwerkelijk leidt tot voorzichtiger gedrag is echter verre van zeker. Zo geeft 40 procent zijn e-mailadres als daar een klein voordeeltje tegenover staat. “Dat is wel wat dubbel”, vindt Erik van Veen, senior manager technical services van Symantec. “Maar die bezorgdheid onder consumenten is er wel degelijk. Daarbij maken nogal wat organisaties zich zorgen in verband met de komst van de nieuwe wetgeving die hogere eisen stelt aan het beveiligen van persoonlijke gegevens. Daar staan straks zeer hoge boetes op, tot wel 5 procent van de omzet. Men lijkt op zoek naar een soort waarborg om zekerheid te krijgen dat ook andere partijen in een zakelijke keten zich aan de privacyregels houden. Want als zo’n partij dat niet goed op orde heeft en er ontstaat een lek, dan krijg jij toch de boete. Ketenleveranciers moeten aan kunnen tonen dat ze meebewegen bij veranderende dreigingsniveaus; dus andere maatregelen nemen bij nieuwe dreigingen. En als privacy dan ook nog eens een hot topic blijkt onder consumenten, is de noodzaak voor organisaties om hun maturitylevel te verhogen heel groot. Het is voor ons ook nog nooit zo makkelijk geweest om binnen te komen op C-level. Bestuurders zijn straks hoofdelijk aansprakelijk hierbij en daar wordt men wel wat zenuwachtig van.” Organisaties willen daarom transparante rapportages van de beveiliging, en het liefst elke week. “Je moet er achter kunnen komen dat die ketenpartijen zich aan een goed securitybeleid houden en daar moet je bewijs van hebben. Want dat eist de wet.” Van Veen meent dat veel bedrijven dat echter niet met bewijzen kunnen aantonen en zeker niet continue. “Daar moet nog veel energie in worden gestoken, want men heeft wel veel security aangebracht op punten, zoals backups, antivirus, firewalls. Maar daar is niet genoeg samenhang tussen om de effectiviteit aan te kunnen tonen.”

Opmerkelijk is dat de ondervraagden het meeste vertrouwen hebben in ziekenhuizen als het gaat om het veilig omgaan met hun gegevens. Terwijl deze branche juist niet bepaald bekend staat om de goede beveiliging van digitale data. Ook banken krijgen veel vertrouwen, terwijl juist sociale media als het minst betrouwbaar worden beschouwd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in