VS: 'Huawei kan achterdeurtjes in telecomnetwerken misbruiken'
"We hebben bewijs dat Huawei de mogelijkheid heeft om stiekem toegang te krijgen tot gevoelige en persoonlijke informatie via systemen die het onderhoudt en wereldwijd verkoopt", aldus Robert O'Brien, national security adviser in de VS. Telecomproviders zouden hiervan niet op de hoogte zijn.
De achterdeurtjes zijn in de netwerken aanwezig, zodat de politie en inlichtingendiensten het verkeer af kunnen luisteren. In diverse landen is wettelijk geregeld dat telecomproviders deze mogelijkheden verplicht beschikbaar moeten stellen aan de autoriteiten. De providers zouden echter niet weten dat Huawei deze achterdeurtjes ook kan gebruiken. Dit moet namelijk niet mogelijk zijn zonder toestemming van de telecomprovider. Andere leveranciers van apparatuur zouden deze mogelijkheid dan ook niet hebben.
De VS zouden al op de hoogte zijn van deze toegang sinds ze het in 2009 detecteerden in vroege 4G-apparatuur. Of het land ook gezien heeft dat Huawei die toegang misbruikt heeft, wilden de functionarissen in de krant niet zeggen.
Bewijs gedeeld
De VS claimen al langer dat Huawei stiekem toegang kan krijgen tot netwerken via zijn apparatuur, wat de reden is dat het land bij bondgenoten aandringt op een verbod op apparatuur van Huawei. De VS zeiden tot nu toe echter dat het geen bewijs hoeft te delen om zijn claims te ondersteunen.
Ook nu delen de functionarissen geen bewijs met het publiek. Wel zegt het land dat het zijn bevindingen is gaan delen met andere landen. Die informatie is onder meer met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gedeeld, zeggen drie functionarissen uit de drie landen tegenover de The Wall Street Journal.
In welke landen Huawei precies toegang zou hebben tot de telecomnetwerken, hebben de functionarissen niet gemeld. Huawei zelf ontkent alle aantijgingen.
Eerder onderzoek AIVD
De AIVD zou eerder ook onderzoek hebben gedaan naar Huawei vanwege dergelijke aantijgingen. Vorig jaar werd Huawei ervan beschuldigd dat het een achterdeurtje zou hebben bij één van de drie grote telecomproviders in Nederland, zo meldden inlichtingenbronnen destijds aan de Volkskrant. Later bleek dat het om KPN zou gaan.
Huawei had volgens de inlichtingenbronnen via het achterdeurtje toegang tot klantgegevens, die weer gebruikt konden worden om binnen te komen bij Nederlandse bedrijven. De AIVD zou daar een onderzoek naar gestart zijn, maar dat leverde uiteindelijk niets op. Er werd geen bewijs gevonden voor de vermeende spionage.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee