Overslaan en naar de inhoud gaan

VVD wil dat onderwijsinstellingen digitale veiligheid beter in kaart brengen

Regeringspartij VVD en studentenorganisaties willen dat universiteiten, hogescholen en mbo's de digitale veiligheid van hun onderwijsinstelling in kaart brengen. Aanleiding is de ransomware-aanval bij Maastricht University eind december, waardoor diverse systemen onbruikbaar werden.
Studenten aan het studeren in een universiteitsbibliotheek
© Shutterstock
Shutterstock

Door de digitale veiligheid van onderwijsinstellingen in kaart te brengen, moet voorkomen worden dat meer scholen het slachtoffer worden van cybercriminelen. Na de ransomware-aanval op Maastricht University is volgens VVD-Kamerlid Dennis Wiersma duidelijk geworden dat de beveiliging nu niet op orde is. "In Maastricht was niet overal een back-up van. En je vraagt je ook af hoe de hackers binnen konden komen", zegt hij in het AD.

Ook de Landelijke Studentenvakbond is bang dat de digitale veiligheid bij onderwijsinstellingen niet op orde is. "We zaten te wachten tot het een keer mis zou gaan", aldus voorzitter Alex Tess Rutten. Bovendien worden de risico's ook groter. Scholen slaan namelijk steeds meer data van studenten centraal op, zoals adressen en hoe vaak er ingelogd wordt in een digitale leeromgeving. Volgens Rutten worden in sommige gevallen zelfs medische gegevens opgeslagen. 

Wiersma wil dan ook dat alle scholen in het hoger onderwijs en beroepsonderwijs hun computersystemen toetsen op veiligheid. De conclusies van die onderzoeken moeten vervolgens voorgelegd worden aan de Tweede Kamer. 

Maastricht University deelt bevindingen

Aanleiding voor de eisen van de VVD en studentenorganisaties is de ransomware-aanval bij Maastricht University in december. Als gevolg van die aanval werden diverse systemen geblokkeerd. Zo was het niet langer mogelijk om te e-mailen, waren diverse websites onbereikbaar en lagen Windows-systemen plat.

De systemen werden begin januari weer hersteld. Mogelijk is daar losgeld aan de aanvallers voor betaald, meldde de onafhankelijke universiteitskrant Observant begin deze maand. De universiteit zelf heeft hier geen uitspraken over gedaan.

Maastricht University doet nu onderzoek naar de aanval. Een woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven zegt in het AD dat de resultaten van dat onderzoek ook met andere universiteiten worden gedeeld. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in