Overslaan en naar de inhoud gaan

Wachtwoordlek in wachtwoordbeheerder KeePass toch nog gedicht

Wachtwoordmanager KeePass heeft alsnog een fix gekregen voor een eerder ontdekt beveiligingsgat dat de ontwikkelaar eerst niet wilde aanpakken. Het gaat om bescherming van opgeslagen wachtwoorden die door middel van een malafide exportregel zijn buit te maken. Daarvoor moet een aanvaller dan al wel toegang hebben tot het systeem van een slachtoffer.
wachtwoordmanager, password manager
© KeePass
KeePass

Die vereiste van al lokale toegang hebben, was aanvankelijk reden voor de app-maker om dit beveiligingsgat niet te gaan dichten. Toch kregen systeembeheerders wel een workaround aangereikt om de exportoptie van wachtwoorden te beschermen. Daarvoor moesten ze dan de interne parameter 'ExportNoKey' uitschakelen.

Altijd hoofdwachtwoord

KeePass heeft die betere bescherming alsnog doorgevoerd als standaardinstelling voor alle gebruikers. De meest recente versie 2.53.1 verwijdert de optie van data-export zónder dat daarbij het hoofdwachtwoord moet worden ingevoerd. De wachtwoordmanager vereist nu altijd de huidige master-sleutel als iemand de opgeslagen wachtwoorden wil uitvoeren.

Het Nederlandse cybersecurity-orgaan NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) van de overheid heeft eerder gewaarschuwd voor deze kwetsbaarheid in KeePass. "Een kwaadwillende kan de kwetsbaarheid mogelijk misbruiken voor het verkrijgen van toegang tot gegevens die in een KeePass-database zijn opgeslagen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om gebruikersnamen, wachtwoorden en e-mailadressen."

Exploitcode beschikbaar

Sinds vorige maand is al proof-of-concept code publiekelijk beschikbaar om misbruik te maken van deze mogelijkheid tot datalekkage. Het NCSC schat de kans op misbruik in als 'medium', vanwege de randvoorwaarde dat een kwaadwillende al 'binnen' moet zijn op het systeem van een KeePass-gebruiker. Maar het NCSC classificeert de kans op schade dan wel als 'hoog'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in