Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 7 gaat maar niet weg

De eervorige versie van Windows blijft nog flink in gebruik, wereldwijd en ook in Nederland. Dit ondanks het vervallen van de support en securitywaarschuwingen van Microsoft, de FBI en anderen. Het gebruik van Windows 7 ligt in Nederland wel lager dan het gemiddelde voor Europa en voor de wereld.
desktop-pc
© Dell
Dell

Het huidige - en op doorlopende basis bijgewerkte - Windows 10 is de grens van 50 procent marktaandeel gepasseerd, blijkt uit gebruiksmetingen van Net Applications. Dat is vier jaar na de oorspronkelijke release van het besturingssysteem. In januari dit jaar is Windows 10 zijn populaire voorganger Windows 7 gepasseerd, wist VentureBeat toen te melden. Tussenversie Windows 8 is nooit groots aangeslagen.

Bij Nederlandse gemeenten

Terwijl Windows 10 dus gestaag terrein wint, gaat het oudere Windows 7 maar niet weg. Dit geldt ook voor Nederland, waar bijvoorbeeld gemeenten nog volop de oudere versie draaien, bleek afgelopen lente uit onderzoek van AG Connect.

Volgens recente metingen van Net Applications zit de eervorige Windows-versie nog op zo'n 22 procent marktaandeel voor de hele wereld. Monitordienst StatCounter houdt het op 20 procent voor Windows 7, wat wereldwijd gebruik betreft. In Europa ligt dat aandeel iets lager: op net geen 18 procent in juli. Securityleverancier Forescout heeft in juni een wereldwijd gebruik van 15 procent gemeten van endpoints die Windows 7 draaien.

Zelfs licht gestegen

In Nederland heeft Windows 7 volgens StatCounter bijna 12 procent van de markt voor desktopbesturingssystemen. Laatstgenoemde is opvallend genoeg een relatieve stijging; StatCounter heeft voor juni net minder dan 10 procent gemeten voor Windows 7 in Nederland. In diezelfde periode is Windows 10 uitgekomen op 84 procent om in juli te dalen naar zo'n 80 procent in Nederland.

 

Source: StatCounter Global Stats - Windows Version Market Share

Vorige maand heeft de Amerikaanse politiedienst FBI nog gewaarschuwd dat gebruik van Windows 7 een risico vormt. Ook leverancier Microsoft heeft herhaaldelijk negatieve berichtgeving geuit over de beveiligingsgevaren van Windows 7 na het vervallen van de ondersteuning in januari dit jaar. Voor zakelijke gebruikers is er wel de optie van supportcontracten op maat waarbij de daarvoor betalende klanten dan wel updates kunnen krijgen. Deze patches zijn echter alleen voor securitykwesties die Microsoft kritiek genoeg acht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in