Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo implementeer je het Zero Trust Model

Het Zero Trust model is een veel genoemd begrip binnen de veiligheidswereld. Het model werkt op basis van ‘never trust, always verify’. De beveiligingsarchitectuur verifieert zowel de gebruiker of applicatie, als het apparaat, voordat deze wordt bestempeld als veilig. Na autorisatie worden zeer gedetailleerde, op rol gebaseerde toegangscontroles afgedwongen. Phishingaanvallen worden zo voorkomen.
Checklist
© CC0 - Flickr.com
CC0 - Flickr.com

Dat klinkt als een goede oplossing, en dat is het ook. Zoals bij iedere implementatie van technologie moet er echter ook rekening gehouden worden met een aantal uitdagingen. Welke uitdagingen zijn dit? En hoe kun je hier het best mee omgaan?

Focus op organisatiebrede strategie
met Zero Trust by design

Een Zero Trust model bestaat uit veel kleine stappen. Pak als eerste de probleemgebieden aan: dit zijn vaak je legacy-systemen en kritische applicaties. Bouw het daarna verder uit. Op deze manier ben je in staat om geleidelijk een onbekende, niet vertrouwde infrastructuur te veranderen in een op identiteit gebaseerde, whitelisted infrastructuur. Er vindt met Zero Trust dus geen rip en replace plaats; het model wordt met software stap voor stap geïmplementeerd. Pak daarna je cloudomgevingen en nieuwe systemen aan pakken. Deze zijn vaak nog wendbaar en daardoor erg geschikt voor een nieuw security-model. Zorg er ook voor dat Zero Trust ingebouwd is in nieuwe systemen, upgrades of veranderingen. Oftewel: werk aan Zero Trust by design, niet op basis van retrofit.

Een meerjarige aanpak

Ten tweede is een goede tijds- en kosteninvestering van cruciaal belang voor een juiste implementatie. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een meerjarige én meerfase aanpak. Zo kan de investering over enkele boekjaren gespreid worden. Vergeet daarbij niet om tijd en budget vrij te houden voor het beheer en het onderhoud. Zo zorg je dat het model naar behoren blijft functioneren en voorkom je dat deze in de loop der tijd verslechtert.

Creëer betrokkenheid en een positieve mentaliteit

Tot slot een tip die gefocust is op de mentaliteit van medewerkers. Zij zijn immers degenen die uiteindelijk met het model moeten werken. Zero Trust brengt een noodzakelijke en fundamentele verschuiving teweeg in het security-beleid. Omdat de verandering naar het model betrekking heeft op de hele organisatie, is het belangrijk om te zorgen voor goed verandermanagement waarin aandacht wordt besteed aan het creëren van een andere mindset. Zo creëer je betrokkenheid en een positieve mentaliteit jegens het model, wat resulteert in optimaal resultaat.

Autorisatie op afstand is leidend

Het idee dat alles wat binnen de perimeter valt, tot op zekere hoogte vertrouwd is, is niet meer van deze tijd. Autorisatie moet zover mogelijk van de eigen data plaatsvinden en toegang moet streng gecontroleerd worden. De stapsgewijze implementatie van het Zero Trust Model is daarom van belang. Zoals elke implementatie vereist ook deze tijd en toewijding, maar daar tegenover staat een toekomstbestendige, betrouwbaardere en beter beveiligde organisatie voor je klaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 28 augustus 2023

Het Ndax Quantum Systeem op de Ndix Internet Exchange van de Universiteit Twente is opgezet volgens een zero-trust strategie en ondersteund onconditionele beveiliging.
Deze onconditionele beveiliging is onkraakbaar voor alle computers nu en in de toekomst, dus ook toekomstige Quantum Computers. Op https://www.ndax.eu/TnMjbSkq72-hHFbiE6be.7z is hiervan een wiskundig veiligheidsbewijs te vinden.
Dit Ndax Quantum Systeem ondersteund ook de universiteitsstandaard voor bestandsbeveiliging in het .7z bestandsformaat, zie https://www.ndax.eu/tQ-KKEqK_QHenasPfSqq.pdf
Wat voorbeeld foto's van situaties waarin dit systeem operationeel is zijn te vinden op https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9
Een voorbeeld van een beveiligd bestand conform de universiteitsstandaard kun je downloaden van de link https://www.ndax.eu/UJd92H5wwuLEatvWUsAE.zip
De .zip file bevat een beveiligde .7z file volgens de universiteitsstandaard en een challenge.
Met de challenge kan een legitieme ontvanger het password van de beveiligde .7z file genereren.
Conform de wetenschappelijke falsificatie theorie van Karl Popper kan bewezen worden dat deze beveiliging niet werkt door het wachtwoord van de beveiligde .7z file terug te sturen, bijvoorbeeld als reactie op dit artikel.
Het Ndax Quantum Systeem werkt op Quantum Techniek .De inauguratie van Pepijn Pinkse is te vinden op https://photos.app.goo.gl/F9qX6ekGRNwnNZGB7

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in