Zullen we vandaag eens een stoplicht hacken?

De grootste hobbel om in te breken was dat de communicatie verliep over een 5,8 GHz verbinding voor de langere afstanden en een 900 MHz-verbinding voor de interactie tussen stoplichten op een kruispunt. De onderzoekers kwamen al snel tot de conclusie dat het 5,8 GHz-netwerk geen wachtwoorden gebruikte en geen versleuteling. Er was dus alleen een 5,8 GHz-radio nodig. Onderschepte communicatie kon gemakkelijk weer worden hergebruikt en gemanipuleerd. Uiteindelijk slaagden zij er in elke functie van de controlerende server te bedienen, zelfs vanuit een rijdende auto.
Makkelijke vluchtroute creëren
Het experiment werd gedaan met medeweten van de autoriteiten in Michigan en gepresenteerd op de Usenix-conferentie in San Diego deze week. De onderzoekers schetsen nog een aantal scenario's waarin hun ontdekking zou kunnen worden misbruikt. Misdadigers kunnen bijvoorbeeld hun vluchtweg autovrij maken door alle stoplichten op de kruisende wegen op rood te zetten. Zij eindigen met de mededeling dat de leverancier van de stoplichten zich niet aangesproken voelt. De apparatuur is geleverd volgens de standaarden en daarin staat niets over beveiliging van de communicatie.
In Nederland zijn de stoplichten overigens in de regel verbonden met een bekabelde verbinding. Begin dit jaar toonde een Argentijnse beveiligingsonderzoeker ook al aan dat het hacken van stoplichten in veel wereldsteden zwakke plekken kent.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee