Deur dicht voor Windows op ARM-Macs
Maar volgens Gartner hoeft 'Windows-gebrek' op ARM-Macs helemaal niet erg te zijn.
Sinds Apple is overgegaan op x86-processors van Intel valt het marktdominante Windows ook te gebruiken op Mac-computers. Daar zijn twee officiële routes voor: dualboot en virtualisatie. Dualbooten tussen macOS en Windows is door Apple gefaciliteerd met zijn BootCamp-software, die eindgebruikers Windows met een valide licentie laat installeren. Virtualiseren kan met hypervisors van leveranciers als Parallels, VMware en Oracle (VirtualBox).
Rosetta 2
Nu Apple de overgang naar zelfontworpen ARM-processors heeft ingezet, komt daar een eind aan. Voor het eigen macOS voorziet het bedrijf wel in het draaien van x86-software: via de ingebouwde emulatielaag Rosetta 2. Daarmee kunnen Mac-apps gemaakt voor de x86-uitvoering van macOS toch draaien op de nieuwe ARM-uitvoering. BootCamp ontbreekt op ARM-Macs en virtualisatie loopt tegen problemen aan.
Leveranciers als VMware en Parallels werken weliswaar aan nieuwe releases van hun virtualisatiesoftware. Maar daarbij lijkt het vooralsnog te gaan om het virtualiseren van besturingssystemen voor ARM-processors, zoals Linux. Apple heeft dat ook in juni gedemonstreerd toen het zijn processoroverstap aankondigde.
Niets om te delen
Navraag van AG Connect bij Parallels en VMware levert nu ontwijkende reacties op. Eerstgenoemde virtualisatieleverancier zegt “geen aanvullende informatie” te hebben “om te delen”. Parallels houdt het nu dus bij de eerdere aankondiging van een nieuwe versie van zijn virtualisatiesoftware voor ARM-Macs. Dat is dan een uitvoering van zijn hypervisor die draait op de M1-chip van Apple, maar waarvan de precieze virtualisatiemogelijkheden nu niet bekend zijn. De woordvoerder van Parallels voegt hier aan toe dat hij hopelijk binnenkort wel iets kan mededelen. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.
VMware verklaart tegenover AG Connect dat het “altijd kijkt naar ontwikkelingen bij toonaangevende OS'en en daar hoort macOS en zijn miljoenen gebruikers natuurlijk ook bij”. VMware erkent in zijn reactie de publieke informatie dat Windows momenteel voor een gesloten deur staat op ARM-Macs. Het eventueel emuleren van de x86-uitvoering van Microsofts besturingssysteem heeft waarschijnlijk een impact op het prestatieniveau, waarvan de grootte vooralsnog onbekend is. “Er is op dit moment geen extra informatie die VMware daaraan toe kan voegen. Hopelijk is dat binnenkort anders.”
Geen groot gemis
Ondertussen menen analisten van onderzoeksbureau Gartner dat het ontbreken van Windows-mogelijkheden op Macs geen groot probleem is. Enerzijds dankzij internet. “De behoefte voor lokale applicatievirtualisatie voor alle besturingssystemen is kleiner geworden doordat meer apps worden aangeboden als webapps, PWA’s [progressive webapps - red.] of SaaS-apps”, antwoordt senior analist Stuart Downes.
Anderzijds is het wegvallen van Windows voor Macs geen groot gemis dankzij de terugkeer van Apple. Het bedrijf had een gemarginaliseerde rol toen het overstapte naar Intel-processors, maar dat ligt nu heel anders. “Voor meer complexe applicaties is het aantal applicaties dat draait op macOS toegenomen doordat developers hun tijd hebben geïnvesteerd in de Apple-besturingssystemen.”
VDI en DaaS
Naast enerzijds webapplicaties en anderzijds meer native applicaties voor macOS speelt er nog de kracht van remote draaiende toepassingen. Downes stipt de mogelijkheden van applicatievirtualisatie, VDI (virtual desktop infrastructure) en DaaS (Desktop-as-a-Service) aan. Toegang tot benodigde Windows-applicaties is daarlangs ook voor Macs te realiseren. Net zoals voor Windows-clients die een andere versie van het Microsoft-platform draaien óf die op een privé- of BYOD-pc draaien.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee