Ministerie van Buitenlandse Zaken trekt opdracht in
Het kost het ministerie van Buitenlandse Zaken vreselijk veel moeite om antwoord te geven op de vraag waarom het eind november de aanbesteding stopzette. Pas na vijf dagen aandringen mailt een woordvoerder dat het ministerie de opdracht wilde veranderen. “BZ is zich er daarnaast van bewust dat ze het aanbestedingsrecht moet naleven en dat doet het dan ook.”
Het intrekken van de aanbesteding voor de vernieuwing van de kantoor-pc’s, waarin het ministerie onder meer vraagt om een Microsoft Enterprise Agreement, volgt op een protest van IBM. Het bedrijf heeft geen interesse in deze opdracht, maar laat het ministerie wél weten vraagtekens te zetten bij de leveranciersvoorwaarden en selectiecriteria. Een woordvoerder: “Die zijn in strijd met het open standaardbeleid van de overheid en het uitgangspunt van vrije en eerlijke concurrentie.”
Ook Sun Microsystems keert zich nu openlijk tegen foute aanbestedingen. Suns open-standaardspecialist Aad Koppenhol meldde vorige week dat het bedrijf deze week een brief zal sturen aan de gemeente Amersfoort. “We zullen de gemeente laten weten dat het zo niet hoort.” De gemeente wil 1150 nieuwe desktop-pc’s. Die moeten worden voorzien van Intel CPU’s, Microsoft Vista, Citrix en Trend Micro Antivirus. De vraag tergt Sun om meerdere redenen. In Amersfoort staat om te beginnen Suns Nederlandse kantoor. Daarnaast wil de gemeente af van haar energiezuinige thin clients, een type computer waarin juist Sun is gespecialiseerd. En precies deze week, wanneer de gemeente de voorlopige gunning bekendmaakt, toont het bedrijf klanten op een bijeenkomst in het eigen kantoor de nieuwste thin-clientsnufjes.
Was het minder druk, dan had ook ICT-dienstleverancier Bull van zich laten horen, belooft Jaap van der Laag, open-source-evangelist bij het bedrijf. “We moeten de overheid laten weten dat dit soort tenders niet meer kunnen. De overheid schakelt wat ons betreft te traag over naar open standaarden. Dat maakt de markt voor de minder grote spelers zoals Bull verrekte moeilijk.”
De wrevel van de open-sourceleveranciers ontstaat na publicatie in de Automatisering Gids in oktober van de resultaten van een onderzoek naar aanbestedingen verricht op verzoek van de Europese Commissie. Daaruit blijkt dat veel overheden de aanbestedingsregels met voeten treden. Dat benadeelt vooral open-sourcesoftware, is een van de conclusies.
De openlijke protesten zijn een steun voor Mathieu Paapst, juridisch adviseur bij NOIV, het project dat Nederlandse overheden moet aansporen meer gebruik te maken van dit soort software. “Ons wordt vaak gevraagd of wij die foute aanbestedingen kunnen stoppen. Deze bijval is ons zeer welkom.”
Het zal nog lang duren voor Nederlandse overheden hun ICT-tenders op orde hebben. In november vraagt de gemeente Barendrecht om nieuwe pc’s en laptops, voorzien van zowel Microsofts besturingssysteem als Microsofts Officepakket.