Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkswerkplek spot met actieplan open software

Met een aanbesteding voor het project GOUD (Gezamenlijke Ontwikkeling Universele rijksDesktop) trekt het kabinet Microsoft voor en lapt het de uitgangspunten van zijn eigen actieplan Nederland Open in Verbinding (NOIV) aan zijn laars. Dat kregen minister Bos (Financiën), in de aanbesteding optredend voor acht ministeries en vijftien daaronder ressorterende organisaties, en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) dinsdag te horen in een spoeddebat in de Tweede Kamer.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Arda Gerkens (SP) had dat aangevraagd nadat e-zine Webwereld had bericht over de eenzijdige oriëntatie op Microsoft-producten die uit het bestek zou spreken. Dit bestek (323 pagina’s) was een uur voor het debat voor Kamerleden vertrouwelijk ter inzage gelegd, 12 februari krijgen ze een (besloten) technische briefing. Mogelijk leidt dat tot een langere inschrijftermijn, waarvan de sluiting nu op 20 februari is bepaald. Als de Kamer besteksaanpassingen wil (Gerkens sprak van ‘herschrijven’), ‘valt de bijl’ volgens Bos en loopt het project ‘een te vermijden vertraging’ op.
De aanbesteding betreft een pilot voor de uniforme rijkswerkplek en beoogt realisatie van 3000 tot 21.000 desktopvoorzieningen bij het Rijk. Gerkens en ook Kees Vendrik (GroenLinks), vorig najaar nog verheugd dat zijn Kamerbreed gesteunde motie uit 2002 met het NOIV eindelijk tot serieuze actie leek te leiden, namen het Bos en Heemskerk kwalijk dat de bestekeisen Microsoft een voorkeurspositie bezorgden. Ook VVD, PVV en PvdA waren zeer kritisch. Waar het NOIV voorschrijft open standaarden en zo mogelijk open-sourcesoftware te gebruiken en anders uit te leggen waarom dat niet gebeurt, laat het kabinet het bij de eerste de beste gelegenheid zelf afweten.
Volgens Bos en Heemskerk is GOUD wel degelijk in lijn met het NOIV-plan, dat evenwel geen ‘big bang’ beoogt, maar een gefaseerde aanpak, die in 2012 met Rijkswerkplek versie 2.0 tot maximale openheid moet leiden. Dat dit nu nog niet kan, hangt samen met 1300 applicaties in de backoffice, waarmee de desktop overweg moet blijven kunnen. De Kamer toonde zich niet overtuigd, ook niet nadat Bos had gezegd dat na een contra-expertise door Verdonck Klooster & Associates alle directe en indirecte verwijzingen naar Microsoft waren geschrapt, en waar ze gehandhaafd bleven de toevoeging ‘of gelijkwaardig’ hadden gekregen.
De Kamer had er ook grote moeite mee dat het bestek niet openbaar is. Volgens Bos was dat uit overwegingen van beveiliging en om te voorkomen dat aanbieders hun offerte zouden samenstellen aan de hand van in webcommunity’s gevoerde discussies in plaats van met eigen kennis en kunde. Maar volgens Vendrik zou de overheid bij openbaarmaking juist haar voordeel kunnen doen met wat in die community’s wordt uitgewisseld.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in