SEPA-klok tikt voor software-leveranciers
SEPA is de geharmoniseerde Europabrede betaalmarkt, die per 1 februari 2014 de afzonderlijke nationale betaalmarkten binnen de EU vervangt. Omdat 'de SEPA-trein, eenmaal in beweging gezet, niet meer kan stoppen', zijn De Nederlandse Bank en ICT~Office (vanaf 14 december 'Nederland ICT') er op gebrand de ontwikkelaars van software bij de les te houden. In een deze week rondgestuurd persbericht sommen ze op wat er in eerste instantie moet gebeuren:
- softwarepakketten moeten zodanig worden aangepast dat het gebruik van IBAN in de (debiteuren)administratie mogelijk wordt
- bedrijven dienen rekeningnummers om te zetten naar IBAN.
- Via www.ibanbicservice.nl kunnen bedrijven grote hoeveelheden rekeningnummers in één keer omzetten
- er is nieuwe software nodig om IBAN-acceptgiroformulieren met het zogenaamde alfanumerieke OCR-B lettertype (ECMA-11) in de coderegel in te printen. Meer informatie hierover is te vinden op de website Acceptgiro.nl
- softwarepakketten moeten de aangepaste rapportageformaten van banken kunnen verwerken
Banken kunnen de IBAN-acceptgiro vanaf 1 juli 2013 verwerken. Incassanten mogen dan voortaan IBAN-acceptgiroformulieren versturen. Als softwareleverancier dient u hierop voorbereid te zijn, aangezien uw huidige en mogelijk nieuwe klanten hun softwarepakketten de komende periode zullen moeten aanpassen. Na 1 februari 2014 kunnen banken de oude Euro-acceptgiro - zowel papier als online - niet meer verwerken.
Aanmerkelijk complexer nog dan de overstap op de SEPA-accepten is de overgang naar SEPA-incasso, waarbij behalve verandering van dataformats ook veranderingen in de procedures nodig zullen zijn.
ICT~Office behartigt belangen van IT-bedrijven
Om de migratie naar SEPA te begeleiden is het Nationaal Forum SEPA-migratie (NFS) opgericht, waarin consumenten, bedrijven, banken, softwareleveranciers, overheden en organisaties samenwerken om de overstap naar SEPA in goede banen te leiden. Ook ICT~Office neemt deel aan het NFS, haar leden te vertegenwoordigen en om eventuele problemen bij aanpassing van software te melden. Ook organiseert de brancheorganisatie samen met het programmabureau SEPA van De Nederlandsche Bank voorlichtingssessies.
De data voor invoeringen van SEPA-deelstandaarden en afschaffing van oude betalingsformats zijn te vinden in het Nationaal Migratieplan.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee