Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter krijgt deadlines van EU en Australië om moderating op orde te krijgen

Twitter heeft zowel in de Europese Unie als in Australië harde deadlines gekregen om zijn zaken rondom moderating op orde te krijgen. Eurocommissaris Thierry Breton heeft Elon Musk donderdag gewaarschuwd dat Twitter op 25 augustus genoeg middelen moet hebben om gevaarlijke content te modereren. Zo niet, dan loopt Musk het risico om de Digital Services Act (DSA) te overtreden.
Twitter
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Door deze Europese wetgeving zijn internetplatforms voortaan onder andere wettelijk verplicht om desinformatie te bestrijden. In Australië heeft Twitter 28 dagen de tijd om het online verspreiden van haak aan te pakken, anders riskeert het een boete.

"Als de technologie niet klaar is, moeten ze voldoende middelen hebben om de kloof te overbruggen. Ik heb over dit specifieke onderwerp met Elon Musk gesproken", zei Breton tegen verslaggevers na een bijeenkomst op het hoofdkantoor van Twitter.

Breton zei dat hij het Twitter-team met Musk erbij via een videocall vanuit New York vertelde dat "er een paar gebieden zijn die onmiddellijk van cruciaal belang zullen zijn wanneer de verordening afdwingbaar wordt." Dit zou volgens de Eurocommissaris "vooral alles zijn" wat te maken heeft met kindermisbruik en "desinformatie bij verkiezingen".

Stresstest

Het bezoek van Breton aan Twitter maakte deel uit van wat de EU een "stresstest" noemde om te peilen of het internetplatform klaar was om aan de nieuwe regels te voldoen, ondanks een enorme golf van ontslagen sinds Musk Twitter overnam.

Tijdens een bezoek aan Parijs vorige week zei Musk dat hij alle intentie had om aan de DSA te voldoen, een ambitie die de EU toejuicht. Maar met gedecimeerde moderatorenteams, wordt betwijfeld of Musk in staat is om zijn belofte na te komen.

Om aan de nieuwe regels te voldoen zullen Twitter, Meta, TikTok en andere internetplatforms flink moeten investeren in het aanstellen van moderatoren, in een tijd waarin de grote techbedrijven juist personeel ontslaan.

Mogelijke boete in Australië

In Australië heeft Twitter dus ook een deadline meegekregen: binnen 28 dagen moet het online verspreiden van haat aangepakt worden. Doet Twitter dit niet, dan riskeert het platform dus een boete. Die bedraagt 700.000 Australische dollar per dag na het verstrijken van de deadline. Daarmee dreigt eSafety, de waakhond voor internetveiligheid in Australië.

Volgens eSafety-commissaris Julie Inman Grant, zelf ooit werkzaam voor Twitter, is het platform inmiddels verantwoordelijk voor een op de drie klachten over online haatzaaien die bij de toezichthouder worden gemeld. "Twitter lijkt een steek te hebben laten vallen bij het aanpakken van haat", stelt ze.

Ook hier speelt het decimeren van de moderatorenteams waarschijnlijk een rol: die hielden zich bezig met het uitbannen van haatberichten. In november stuurde Grant nog een brief naar Musk. Daarin sprak ze haar vrees uit dat het slinkende personeelsbestand ertoe kon leiden dat Twitter op termijn niet meer aan Australische wetten zou kunnen voldoen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in