Overslaan en naar de inhoud gaan

Unix in de browser voor 50e verjaardag Unix

Sinds vele jaren is er technisch gezien niet een enkel Unix, maar bestaat het uit een familie van verschillende besturingssystemen. De oorsprong hiervan is AT&T Unix, wat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Ter gelegenheid daarvan biedt een non-profit Unix-shell aanbieder nu browsertoegang tot enkele klassieke Unix-smaken, oorspronkelijk draaiend op PDP- en VAX-systemen.
Unix in JavaScript
© Unix50.org
Unix50.org

De Amerikaanse non-profit SDF (Super Dimension Fortress), ooit begonnen als BBS voor anime-fans, biedt ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Unix (formeel gespeld als UNIX) terminaltoegang tot historische versies van dat oerplatform. Via Unix50.org kunnen websurfers in hun browser sessies starten op antieke versies, die ooit zijn gemaakt om te draaien op zogeheten minicomputers. Het online-aanbod omvat verschillende PDP-systemen van DEC (Digital Equipment Corporation) en de 3b2/400 van AT&T-dochter Western Electric.

Komende zomer 50

Aanbieder SDF verwijst daarbij ook naar een reeks historische handleidingen die door gebruikers zijn aangedragen. De non-profit geeft geïnteresseerden gratis Unix-shell accounts en laat nieuwsgierige mensen antieke Unix-releases uitproberen in de browser. De site Unix50.org is al enige tijd beschikbaar, maar de vijftigste verjaardag is dit jaar pas. De allereerste, interne versie van Unix (toen nog Unics geheten) is in de zomer van 1969 gemaakt door developers Ken Thompson en Dennis Ritchi.

Dit vroege werk voor de DEC PDP-7 is daarna overgezet naar de PDP-11, en later naar diverse andere computersystemen. Commerciële aanbieders als  IBM, HP, DEC, Sun Microsystems, SGI en diverse andere bedrijven hebben later elk hun eigen Unix-aftakkingen ontwikkeld en verkocht, voor hardware met veelal eigen processorarchitecturen. Ook de verschillende varianten van besturingssysteem BSD én de ondergrond in macOS (geboren als Mac OS X) hebben hun oorsprong in Unix. Tegenwoordig heeft het open source platform Linux veel toepassingen en taken van Unix overgenomen.

De oorspronkelijke Unix-makers over hun creatie (via Sutori.com):

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in