Overslaan en naar de inhoud gaan

Zandvoort: ‘gesloten software vaak handiger’

Het Manifest Open Overheid stelt vier eisen: platformonafhankelijke koppelingen; leveranciersonafhankelijke software die kan worden onderhouden door anderen dan de leverancier én die op meerder platformen kan werken; inzicht in de werking van de software voor het uitvoeren van audits en voor controle op de informatiebeveiliging; en opslag van gegevens in een “toekomstvast formaat”.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Door die eisen te stellen versterken gemeenten en overheidsinstellingen hun positie ten opzichte van grote leveranciers zoals Microsoft, maar ook de in de overheidsmarkt toonaangevende leveranciers als Getronics PinkRoccade en Centric. Althans, dat hoopt OSOSS, dat het initiatief nam voor het manifest.

Keuzevrijheid
Volgens burgemeester en wethouders van Zandvoort beperken de eisen van het manifest echter de keuzevrijheid, en dat moet de gemeente zich volgens B&W niet willen permitteren. Een kleine gemeente zal vaak juist geholpen zijn met ‘gesloten’ software die niet aan de Manifest-eisen voldoet, maar wel al op de markt is en zich bewezen heeft. De armslag om zelf te ontwikkelen aan de software of aan de noodzakelijke interfaces ontbreekt namelijk.
Ook de ondersteuning is een punt van zorg voor de gemeente. Waar wet- en regelgeving regelmatig veranderen, moet het onderhoud aan de software gegarandeerd zijn. Dat is bij open source niet altijd het geval, constateert het college. Als voorbeeld haalt het het geografisch informatiesysteem aan. Dat is door de leverancier open source gemaakt, maar die heeft daarbij de ondersteuning gestaakt. De aansluiting op de landelijke databases met bekende publiekrechtelijke beperkingen en adresgegevens van gebouwen, die de wet voorschrijft, zou Zandvoort dan zelf moeten realiseren.
Overigens ziet Zandvoort wel voordelen van open source in de technische hoek. Met Linux op servers en open-sourceoplossingen voor de firewall en internetfiltering heeft de gemeente al 30.000 euro bespaard.

Roet in het eten
Bij eindgebruikerstoepassingen gooien ondersteuning of onvolkomenheden vaak roet in het eten, meent B&W. Bij dat laatste noemt het college de spreadsheetfunctionaliteit van Open Office als voorbeeld, die volgens de vroede vaderen niet duidelijk en degelijk in elkaar steekt. De gemeente Haarlem - één van de ondertekenaars van het Manifest - is om die reden na een uitstapje naar OpenOffice inmiddels terug bij Microsoft Office, aldus B&W van Zandvoort.
Overigens worden de Zandvoortse bezwaren niet overal gedeeld. Inmiddels hebben al meer dan dertig gemeenten het manifest ondertekent, waaronder een zevental dat beduidend minder inwoners heeft dan de 16.651 die Zandvoort begin dit jaar telde.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in