Overslaan en naar de inhoud gaan

100.000 nieuwe ICT'ers in vijf jaar tijd

Nederland heeft er in vijf jaar tijd maar liefst 100.000 nieuwe ICT'ers bijgekregen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Monitor Techniekpact, een coproductie van het Techniekpact, Platform Talent voor Technologie en de Rijksoverheid. Ook het aantal vrouwen met een ICT-beroep is de afgelopen jaren flink toegenomen.
Developer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Nederland telt nu 406.000 ICT'ers, onder wie 66.000 vrouwen. Dat is een flink verschil met 2013, toen de Monitor Techniekpact van start ging. Destijds waren er nog 276.000 ICT'ers, van wie er 36.000 vrouw waren. En ook ten opzichte van 2019 is er sprake van een flinke groei: in totaal kwamen er 20.000 ICT'ers bij. In totaal heeft nu 5,2% van de totale werkzame beroepsbevolking een ICT-beroep.

De grootste groei van het aantal ICT'ers zit onder de hoogopgeleide mensen. Maar liefst 265.000 ICT'ers zijn hoogopgeleid, een toename van 59,6% ten opzichte van 2013. 120.000 ICT'ers zijn middelbaar opgeleid en slechts 17.000 zijn laag opgeleid. Verder zijn veel van de ICT'ers relatief jong: 42% is jonger dan 35 jaar, slechts 10% is 55 jaar of ouder. 

Opvallend is dat Nederland vooral veel developers telt. In 2020 waren zo'n 267.000 personen software- of applicatieontwikkelaars, wat neerkomt op 17% van alle mensen werkzaam in een technisch beroep. Verder telt Nederland veel databank- en netwerkspecialisten en mensen die werkzaam zijn in de gebruikersondersteuning ICT. 

Spanning arbeidsmarkt blijft hoog

Niet alleen het aantal ICT'ers neemt toe, ook het aantal openstaande ICT-vacatures is de afgelopen jaren gegroeid. Tussen het eerste kwartaal van 2016 en het laatste kwartaal van 2020 nam het aantal openstaande vacatures toe van 11.000 naar ruim 18.000. Tijdens de start van de pandemie was echter wel sprake van een trendbreuk: het aantal vacatures daalde toen van 18.200 in het laatste kwartaal van 2019 naar 14.100 in het eerste kwartaal van 2020. Maar na dat eerste kwartaal steeg het aantal vacatures weer snel, waarmee het aantal eind 2020 op een hoger niveau dan eerdere jaren. 

Veel vacatures blijven dan ook moeilijk vervulbaar, signaleert de Monitor Techniekpact. Eén op de vijf bedrijven ervaarde in januari dit jaar problemen met het verlenen van diensten door te weinig ICT-personeel. Door de pandemie is er extra vraag naar cloud- en securityspecialisten, en ook voor data scientists, programmeurs en developers in specifieke talen en specifieke toepassingen blijft er veel werk.

Uit de jaarlijkse Salary Survey van AG Connect en Berenschot bleek bovendien dat ICT'ers verwachten dat er ook in de komende vijf jaar tekorten blijven aan securityspecialisten, data scientists en developers.

Ook problemen in onderwijs

Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook in het onderwijs is een tekort aan ICT-experts. Maar liefst de helft van de vacatures voor ICT-docenten in het mbo en het voortgezet onderwijs is moeilijker vervulbaar. Toch is er ook goed nieuws: dit is veel minder dan vorig jaar. In 2019 was maar liefst 75% van de vacatures voor ICT-docenten moeilijker vervulbaar. 

De Monitor Techniekpact geeft geen oorzaak van die daling. Wel ziet het kansen voor de toekomst in de vorm van hybride docenten. Dit zijn professionals die een baan in het onderwijs combineren met een andere baan. Nederland telt nu 46.000 hybride docenten. 4,3% van hen combineert de onderwijsbaan met werk in de technische sector. Hoeveel van hen in de ICT werken, is onbekend. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in