12 boeken die je gelezen moet hebben volgens Bill Gates
Met de feestmaand in zicht stelde World Economic Forum samen met Business Insider een lijst samen van de boeken die de meeste indruk hebben gemaakt op de softwaremiljardair. Deze 12 boeken zou iedereen in Gates’ ogen minstens een keer in zijn leven gelezen moet hebben:
- ‘Tap Dancing to Work: Warren Buffett on Practically Everything, 1966-2012’ Dit boek is eigenlijk een verzameling artikelen en essays over en van Buffett, samengesteld door Carol Loomis, journaliste bij het blad Fortune. Gates heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij veel respect heeft voor de Amerikaanse zakenman en de twee werken regelmatig samen met hun goede doelen. “Dit boek lezen is een uiterst waardevolle tijdsbesteding”, zei Gates ooit over dit boek. Hij had na het lezen van het boek een duidelijk beeld van hoe consistent Buffet was in het toepassen van zijn visie en investeringsprincipes tijdens zijn carrière. Verder is zijn analyse en begrip van economie en het bedrijfsleven ongeëvenaard, volgens Gates.
- ‘Making the Modern World: Materials and Dematerialization’ Dit boek is geschreven door Vaclav Smil, de favoriete auteur van Gates. Smil is een milieuwetenschapper en professor die grote verhalen schrijft over zaken als energie en innovatie. Dit betreffende boek zette Gates aan het denken. “Het lijkt misschien alledaags, maar hoeveel materialen we gebruiken en nodig hebben is de sleutel tot het helpen verbeteren van het leven van de armste mensen ter wereld”, aldus Gates. Hij wil graag dat de enorme toename van de kwaliteit van leven in de VS en andere rijke landen in de afgelopen eeuw de komende 50 jaar ook plaats gaat vinden in de rest van de wereld. “Als we willen weten waar we naartoe moeten, moeten we ook weten waar we vandaag komen. En Smil is een van mijn favoriete bronnen hiervoor.”
- ‘The Sixth Extinction: An Unnatural History’ Dit boek van Elizabeth Kolbert helpt ons volgens Gates bij de realisatie dat vandaag onderdeel is van onze wereldgeschiedenis. Het boek adresseert onderwerpen die de ex-Microsoft-topman erg aan het hart liggen, zoals overbevissing, chemische verontreiniging van rivieren en oceanen en de ecologische footprint die wij achterlaten.
- ‘Stress Test: Reflections on Financial Crises’ Dit boek van Tim Geithner – voormalig staatssecretaris van Financiën in de VS tijdens de kredietcrisis – geeft ons volgens Gates meer inzicht in hoe de Amerikaanse overheid, en Geithner in het bijzonder, heeft geprobeerd de financiële crisis te bestrijden. “Dit boek geeft een inkijkje in zijn leven tijdens een van de zwaarste economische crises die de wereld ooit meemaakte. Geithner vertelt niet alleen hoe hij het heeft aangepakt, maar ook hoe het voor hem was om te worden tegengewerkt van binnenuit en hij beschrijft zijn schuldgevoel over het feit dat hij zijn gezin nauwelijks heeft gezien in die tijd.”
- ‘The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined’ Dit boek van Steven Pinker, cognitief wetenschapper uit de Harvard-stal, heeft invloed gehad op het humanitaire werk van Gates. Hij noemt het zelfs een van de belangrijkste boeken die hij ooit las. Pinker zoomt in op de geschiedenis van een van de meest omstreden onderwerpen: geweld. “Pinker presenteert een gigantische hoeveelheid bewijsmateriaal dat mensen steeds iets minder gewelddadig worden en juist steeds humaner.
- ‘The Man Who Fed the World’ Dit boek van Leon Hesser gaat over Norman Borlaug, de bioloog en humanitair werker die de "groene revolutie" heeft geleid - een reeks innovaties die een grote groep mensen heeft behoed voor verhongering. “Borlaug is een belangrijk rolmodel voor mij, die laat zien hoe je de wereld een beetje kunt veranderen. Veel mensen zullen waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord hebben, maar Borlaug heeft waarschijnlijk meer levens gered dan wie dan ook”, aldus Gates. Zijn nieuwe zaden zouden een miljard mensen van de hongersdood hebben gered., hoofdzakelijk in India en Pakistan.
- ‘Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street’ Dit boek van John Brooks is een verzameling verhalen die zijn verschenen in the New Yorker. Gates kreeg in 1991 het persoonlijke exemplaar van Warren Buffet toegestuurd, nadat hij hem had gevraagd welk boek het meeste indruk op hem had gemaak. Het maakte diepe indruk op de voormalig Microsoft-topman. Volgens hem zijn de principes voor het opzetten van een succesvol bedrijf (inmiddels een halve eeuw oud) nog altijd niet achterhaald. Een van de belangrijkste lessen van het boek is dat menselijk kapitaal een van de belangrijkste factoren zijn voor het succes van een bedrijf.
- ‘The Bully Pulpit: Theodore Roosevelt, William Howard Taft, and the Golden Age of Journalism’ Gates is gefascineerd door de manier waarop Theodore Roosevelt in staat was om maatschappelijke verandering te beïnvloeden. Hij heeft tevens veel bewondering voor de biografie over Rooseveld van de hand van Doris Kearns Goodwin. “Het geeft inzicht in hoe sociale veranderingen plaats kunnen vinden. Komt het alleen door een inspirerende leider, of moeten andere factoren de weg eerst plaveien? Theodore Roosevelt laat zien dat er veel partijen voor nodig zijn om verandering te realiseren.
- ‘The Rosie Project: A Novel’ Deze roman van Graeme Simsion werd Gates aangeraden door zijn vrouw Melinda. Een schot in de roos: Gates las het in een ruk uit en herkende veel van de hoofdpersoon – een geneticaprofessor die aan het syndroom van Asperger lijdt en op zoek gaat naar een vrouw - in zichzelf. “Melissa dacht dat ik vooral de stukken waarin hij te veel geobsedeerd is met het optimaliseren van zijn schema zou waarderen. En ze had gelijk”, lacht hij. Hij vindt het boek erg grappig, knap geschreven en ontroerend.
- ‘On Immunity’ Dit boek van Eula Biss snijdt een nog altijd actueel thema aan. Het behandelt volgens Gates de waarheden achter alle geruchten rondom vaccinaties voor kinderen. “Biss maakt gebruik van verschillende instrumenten - literaire analyse, filosofie en wetenschap - om de snelle, onjuiste geruchten over de kindervaccins die zich hebben verspreid onder goedbedoelende Amerikaanse ouders te onderzoeken.” Zij deed dit bovendien niet op academische gronden maar omdat ze net moeder was geworden.
- ‘How Asia Works’ Joe Studwell is een financieel journalist die zich heeft gespecialiseerd in ‘ontwikkeling’. Volgens the Financial Times is dit het eerste boek dat het succes en de mislukking van economische ontwikkeling in heel Azië ontrafelt. Ook Gates is erg onder de indruk van het boek en verwijst er regelmatig naar.
- ‘How to Lie with Statistics’ Dit boek van Darrell Huff stamt al uit 1954 en is een kennismaking met statistieken en een inleiding over hoe die statistieken gemanipuleerd kunnen worden. “Dit thema is nu relevanter dan ooit”, zegt Gates. “Er is een hoofdstuk dat laat zien hoe je figuren kunt gebruiken om trends te overdrijven en scheve vergelijkingen kunt trekken. Een goede reminder, gezien alle infographics die op Facebook en Twitter voorbij komen.”