Overslaan en naar de inhoud gaan

37,5 miljoen euro subsidie voor omscholing naar ICT- en technische beroepen

Via een nieuwe subsidieregeling investeert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 37,5 miljoen euro in omscholing naar kansrijke beroepen in de ICT en techniek. Halverwege juli wordt de regeling gepubliceerd, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer.
Studie
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De subsidieregeling is onderdeel van het aanvullend sociaal pakket van 1,4 miljard euro dat het kabinet eerder al presenteerde om mensen te verzekeren van passende begeleiding bij het zoeken naar (nieuw) werk of het behouden van werk. De nieuwe regeling moet werkgevers stimuleren om mensen uit andere beroepen aan te nemen en om te scholen naar de techniek of ICT. Volgens Keijzer worden daar nu nog teveel drempels in ervaren, deels omdat de begininvestering risico's met zich meedraagt en zich pas op de lange termijn terugbetaalt.

Verschuiving op de arbeidsmarkt

"Daarnaast is de gangbare door de werkgever aangeboden scholing vaak niet primair gericht op intersectorale mobiliteit, omdat deze zich met name richt op vaardigheden van zittende werknemers binnen de sector. Er wordt nog relatief weinig scholingsgeld (zowel privaat als publiek) aan intersectorale mobiliteit besteed", aldus Keijzer in haar brief. Dat terwijl er wel een verschuiving op de arbeidsmarkt naar ICT- en technische beroepen volgens haar van groot belang is "voor de uitvoering van belangrijke maatschappelijke transities als de klimaat- en energietransitie, het woningtekort en digitalisering". 

"Een financiële prikkel die een deel van de ‘begininvestering’ dekt, stimuleert een werkgever om, ook in crisistijd, nieuwe medewerkers aan te nemen en om te scholen of bestaande medewerkers naar een ander beroep om te scholen", licht Keijzer toe. Daarnaast biedt de regeling een "duurzaam baanperspectief voor werkenden wiens baan wordt bedreigd of voor werklozen".

Zes trajecten per werkgever

Met de subsidie kunnen werkgevers een deel van de kosten van een omscholingstraject vergoeden. Dit geldt dan zowel voor nieuwe als ook voor bestaande werknemers die nog niet in het beoogde beroep werkzaam zijn. Werkgevers krijgen dan 3.750 euro om zowel een omscholingstraject als een arbeidsovereenkomst aan te bieden. Iedere werkgever mag voor maximaal zes omscholingstrajecten - en dus zes werknemers - subsidie aanvragen.

Wel zitten er eisen aan het omscholingstraject waarvoor gekozen wordt. Het traject moet bestaan uit een "samenhangend geheel van praktijkondersteuning en scholing dat is gericht op het verwerven van de benodigde competenties, kennis en ervaring ten behoeve van de uitoefening van een ICT- of techniek-kansrijk beroep". Ook moeten de kosten minimaal 7.500 euro bedragen. De overige kosten van het omscholingstraject - die dus niet door de subsidie gedekt worden - moet de werkgever zelf financieren of co-financieren via bijvoorbeeld O&O-fondsen.

In totaal is er genoeg geld beschikbaar om 9.233 omscholingstrajecten te financieren. De regeling wordt na 2021 geëvalueerd, waarbij ook gekeken wordt of het bedrag van 3.750 euro een voldoende prikkel is geweest om iemand aan te nemen en om te scholen. "Ook wordt gekeken of er daadwerkelijk sprake is van een duurzame arbeidsrelatie en of er andere neveneffecten zijn."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in