Overslaan en naar de inhoud gaan

45 procent IT'ers voelt zich thuis productiever

45 procent van de IT'ers zegt productiever te zijn geworden tijdens het thuiswerken. Voor werkgevers zijn die effecten echter minder duidelijk zichtbaar. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendorganisatie Walters People onder 553 hoogopgeleide professionals in Nederland.
Productiviteit
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Volgens het onderzoek voelen IT'ers zich net iets vaker productiever tijdens het thuiswerken dan andere professionals. 4 op de 10 professionals die meededen aan het onderzoek zeggen zich thuis productiever te voelen, terwijl dit dus 45 procent is onder IT-professionals. "IT is een vakgebied dat bij uitstek geschikt is voor thuiswerken", verklaart Ayhan Catak, IT recruitment-specialist bij Walters People, het verschil.

"IT’ers zijn er al aan gewend om met mensen op afstand te werken en te communiceren via online tools. IT-professionals die met teams op afstand werken en daarbij te maken krijgen met tijdsverschillen tussen continenten, hadden ook al flexibelere werktijden. De overgang voor IT'ers naar het thuiswerken was dus minder groot, waardoor ze beter konden presteren dan iemand die het thuiswerken nog helemaal moest ontdekken."

IT'ers geven in het onderzoek met name aan dat de grotere mate van flexibiliteit bijdroeg aan de verhoogde productiviteit. 86 procent schrijft de stijging daaraan toe, tegenover 60 procent van alle respondenten in het onderzoek. Ook de meer relaxte omgeving speelt volgens 57 procent een rol, evenals meer autonomie (57 procent). 

Niet iedereen is productiever

Toch zagen lang niet alle IT-professionals hun productiviteit stijgen. 23 procent geeft aan dat de werkplek geen invloed heeft op de productiviteit en 32 procent verzet thuis zelfs minder werk. Van de IT'ers die zichzelf minder productief vonden, geeft 80 procent aan dat dit te maken heeft met afleiding. Zij hadden thuis meer factoren die de concentratie verstoren. 

Ook werkgevers merkten lang niet altijd dat hun werknemers productiever waren tijdens het thuiswerken. Slechts een kwart van de werkgevers constateerde een stijging, terwijl 18 procent een daling zag in de productiviteit. Het overgrote deel van de werkgevers - 58 procent - zei helemaal geen verandering te zien. Voor de meeste werkgevers is het thuiswerken dus ook niet nadelig te noemen.

Thuiswerken blijft

Als het aan de IT'ers ligt, komt er een blijvende verandering als het gaat om de werkplek. 90 procent wil in de toekomst ook regelmatig thuiswerken. Werkgevers staan daar vaak ook positief tegenover: 82 procent van de organisaties wil volgens het onderzoek thuiswerken een blijvend onderdeel van de arbeidsvoorwaarden maken.

Volgens Catak is dat omdat werkgevers nu kansen zien: "Als er meer thuis gewerkt wordt kan er bespaard worden op kantoorruimte, en zijn organisaties minder geografisch gebonden in hun zoektocht naar nieuw talent. Dit is vooral in de IT een heel groot voordeel want er is al jarenlang een tekort aan goede IT-ers."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in