5 strategieën om je IT-carrière nieuw leven in te blazen
Technologische ontwikkelingen gaan sneller dan ooit en zijn ook voor IT-professionals nauwelijks bij te benen. Bovendien worden steeds meer werkzaamheden – ook die van IT’ers – overgenomen door machines. Gelukkig ontstaan er ook een aantal nieuwe techbanen dankzij robotisering. Het is dus is nog niet te laat: AG Connect geeft 5 tips om je IT-carrière nieuw leven in te blazen.
- Pas je legacy skills toe op nieuwe technologieën Sebastiaan de Jong is customer engagement & commerce consultant bij myBrand. Na negen jaar werkzaam te zijn geweest als CRM-consultant ging hij aan de slag met een nieuwe markt en met nieuwe technologie: SAP Customer Activity Repository (CAR). Dit is een op in memory gebaseerde centrale database waarin alle klantinteracties worden vastgelegd, wat real time inzicht geeft in wat er in de winkel gebeurt. “Toen ik met SAP CAR begon, werkte ik twee jaar bij myBrand. Qua techniek zat ik al veel in de integratie en in CAR komt dat ook terug. Daarentegen was de retail, waarin een groot deel van onze klantenkring zich bevindt, nieuw voor mij. Ervaren collega’s namen mij mee in hun wereld. De retailklant is veel dynamischer dan ik gewend was.” Wanneer je een nieuwe techniek wil aanleren, denkt Sebastiaan dat het van belang is om in het verlengde te kijken van waar je expertise ligt. “Zo kun je meer diepgang brengen. Verder is het belangrijk om mee te gaan met de markt en altijd op de hoogte te zijn van wat er speelt bij je klant. Ik kan opgedane kennis direct toepassen. Daarnaast is het goed om te weten dat er voldoende werk in is.” Het mooie aan SAP vindt hij dat er voortdurend nieuwe functionaliteiten bijkomen. “Sinds mijn keuze voor SAP CAR is Fiori een nieuw onderdeel. Ik wil hier zeker mee aan de gang gaan. Om bij te blijven in SAP moet je blijven leren en dat doe ik ook graag.”
- Leer programmeren Er is een groeiend tekort aan goede softwareontwikkelaars in ons land. Dus bekwaam je in een of meerdere programmeertalen. Volgens carrièresite Dice zijn de in Nederland hotste programmeertalen Java, .NET, PHP, C, Python en Ruby on Rails. Java is een van de lastigste programmeertalen, maar als je die onder de knie hebt, is de stap naar een andere taal zoals PHP of .NET relatief makkelijk te maken. Er zijn verschillende bootcamps, opleidingen en omscholingsinitiatieven, en (online) zelfstudie is ook een optie. Overigens hoef je niet een programmeur pur sang te zijn om verzekerd te zijn van een goede toekomst; ook andere rollen in een ontwikkelteam zijn vaak lastig in te vullen. Zo is er een enorme behoefte aan mensen met programmeerkennis die ook de vertaalslag kunnen maken naar de business. Daarvoor moet je vooral uitblinken in je soft- en business skill. Slavik Koval kwam zeven jaar geleden vanuit de Oekraïne naar Nederland en werkte als researcher voor Nederlandse universiteiten aan de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Onlangs switchte hij naar het bedrijfsleven: hij is nu datascience-consultant bij Huxley IT. “Ik was op zoek naar een functie in het bedrijfsleven en wilde meer dan het schrijven van rapporten. Ik zag kansen binnen de vakgebieden Big Data en Statistiek, met name bij datascience- functies. Het vakgebied is volop in ontwikkeling en daarom was dit ook voor mijn carrière een goede stap.” Door zijn switch kon hij nieuwe skills aanleren die hem verder helpen in de ontwikkeling naar data scientist. Door zijn achtergrond in de wiskunde had hij al een basis, maar het werk van een data scientist houdt veel meer in dan dat. “Er is veel kennis uit verschillende hoeken nodig. Zo heb ik programmeertalen moeten leren”, vertelt Slavik. Zijn keuze bracht hem wat hij ervan verwachtte. “Het is afwisselender en ik vind het fijn om breder inzetbaar te zijn.”
- Weet wanneer het tijd is om te gaan “Als je vastzit in een sleur is het tijd om een stap te maken”, zegt Marnus van Dyk, Hosting & Security Consultant bij Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland. Je kunt volgens hem beter vroegtijdig veranderen dan ergens te lang blijven zitten. Marnus werkte zes jaar lang bij hetzelfde bedrijf. “Een groot bedrijf met vaste structuren waar weinig vernieuwing in zat. Ik wilde nieuwe dingen leren. Daarom heb ik de stap gemaakt naar Wolters Kluwer, dat snel groeit en gebruikmaakt van de nieuwste technieken. Vrijwel alles wat we doen is cloud based. Je mag ook zelf nieuwe technieken aandragen en die uitproberen – erg leerzaam.” De overstap was best een lastige beslissing, omdat het ook een verhuizing betekende van Zuid-Afrika naar Nederland. “Toch wilde ik deze kans benutten. Als IT’er moet je ervoor zorgen dat je nooit stagneert. Alles verandert in een ongelofelijk tempo en je moet zelf de verantwoordelijkheid nemen om je te blijven ontwikkelen, anders zit je straks zonder baan.” Uit zijn comfort zone treden betekent voor hem groei. “Een nieuwe baan betekent ook veel leren en dat kost tijd, wat gevolgen heeft voor mijn privéleven. Maar dat heb ik er graag voor over.” Doordat hij het oude vertrouwde nest verlaten heeft, is hij ‘gemotiveerder dan ooit’. Hij voelt zich ook succesvoller omdat hij door kan blijven groeien en meer eer heeft van zijn werk. Hij zou het iedereen aanraden. “Hoe gebeiteld je ook zit, verlaat het bedrijf als je in een sleur raakt. Van werken aan je eigen ontwikkeling wordt je namelijk echt een stuk blijer.”
- Vergeet die certificaten niet! Jezelf permanent blijven ontwikkelen is één. Je meerwaarde ook kunnen aantonen is een tweede. Vandaar dat het altijd handig is om na afronding van een training of opleiding het certificeringstraject in te gaan. En ja, dit kost geld, maar het levert uiteindelijk vaak meer geld op. Radboud Visser is software engineer bij QNH Consulting en is gespecialiseerd in Microsoft-software. Hij studeerde af als muziekdocent en begon zijn loopbaan bij het Hilversums conservatorium. “Mijn vader werkte met computers en daardoor was ik als kind al gebiologeerd door pc’s. Dus toen computers onderdeel werden van het meubilair in de klas was ik er als de kippen bij.” Al snel ontdekte hij een manier om composities te maken en deze af te spelen op de computer. Vele experimenten en composities later werd hij gezien als expert. Na zijn afstuderen vroegen ze hem als gastdocent om andere docenten te helpen bij deze manier van muziek componeren. “Na anderhalf jaar technologietrainer te zijn geweest, was de uitdaging er een beetje af. Een vriend vroeg me of ik bij hem les wilde gaan geven als IT-trainer en daarmee nam ik afscheid van een carrière in de muziek.” Hij startte met het geven van Microsoft Office-trainingen. Zo ontdekte hij zijn passie voor Microsoft en de vele certificaten die te behalen waren. Hij volgde diverse Microsoft-programmeertrainingen en kreeg een baan als softwaredevelopment-trainer. Ruim dertien jaar zat hij in een team dat zich bezighield met het aanpassen van leermanagementsystemen voor internationale organisaties. Jaarlijks behaalde hij Microsoft-certificaten, ondanks het feit dat deze steeds minder relevant werden voor zijn werk. “De tools, omgeving, structuur en continuïteit van Microsoft spraken me aan en maakten me nieuwsgierig om toch verder te blijven leren. Die natuurlijke drang om mezelf te blijven ontwikkelen heeft zijn vruchten afgeworpen. Na een ‘first in, first out’-ronde had ik binnen twee dagen alweer een nieuwe baan bij QNH. Grotendeels dankzij mijn certificaten.”
- Wees niet bang om fouten te maken Van fouten maken kun je leren. Dus waag die sprong in het diepe, maar doe dit wel doordacht. Dat weet ook Cristiaan Brans, IT-professional en Account Manager Kerio bij BIT. Op de havo koos hij voor de richting Natuur & Techniek. Vervolgens ging hij naar de Pabo. “Een leuke en interessante opleiding, waar ik het prima naar mijn zin had. Toch ben ik halverwege gestopt. Dit kwam door een uit de hand gelopen hobby die ik naast mijn studie had: gamen. Schietspelletjes waren echt mijn ding.” Hij werd hier steeds serieuzer in en ging zich inzetten voor de online community. Door het organiseren van LANs en later online toernooien is hij zich meer gaan interesseren in de technieken die hierachter zitten: hoe worden deze spellen gemaakt? Wat komt erbij kijken om dit via internet te laten werken? “Ik wilde hier mee verder en mijn hart volgen. Mijn vader is een goede steun geweest. Toen ik wilde stoppen met de Pabo zei hij dat ik mocht stoppen, als ik maar mijn eigen broek kon ophouden.” Samen met een groepje dat hij online leerde kennen tijdens het gamen richtte hij een bedrijf op. “De online portal groeide snel. Helaas is dit door een samenloop van omstandigheden stuk gelopen en was ik genoodzaakt het bedrijf te verkopen.” Maar hij heeft hier veel van geleerd. “Ik weet nu veel over internet, marketing, PR en game-ontwikkeling en ben breed georiënteerd.” Brans zit nu al weer 10 jaar bij BIT. “Er zijn hier veel facetten waarin ik mijn ei kwijt kan. Ik krijg de kans om mijn interesses om te zetten in een betere dienstverlening voor de klanten.” Spelontwikkeling is nog altijd een hobby naast mijn werk. Zijn advies? “Blijf altijd kritisch naar jezelf en doe dingen doordacht en met een reden. En spreid je kansen. Wees niet bang om fouten te maken, het kan zijn dat je op een verkeerd paard wedt, maar als je daarvan leert is dat alleen maar goed. In mijn ogen is het belangrijkste om je passies te volgen.”