Aantal IT'ers in de WW stabiliseert zich na twee maanden weer iets
Het aantal WW-uitkeringen voor IT'ers ligt nog altijd flink hoger dan vorig jaar. In juni was er bijvoorbeeld sprake van 9,9 procent meer uitkeringen dan in dezelfde maand in 2019. Het is bovendien opvallend dat het vooral jonge IT'ers zijn die in de WW zitten: maar liefst 3.128 van de uitkeringen was voor IT'ers tussen de 27 en 50 jaar. Dat zijn er flink meer dan voor 50-plussers, waar nu 2.512 WW-uitkeringen voor lopen.
Instroom hoger dan vorig jaar
Nu de cijfers van de eerste zes maanden van dit jaar binnen zijn, valt direct op dat de coronacrisis ook flinke impact heeft gehad op IT'ers. De instroom in de eerste helft van 2020 was namelijk maar liefst 30,8 procent hoger dan in de eerste zes maanden van 2019. Tot nu toe zijn er 4.536 nieuwe WW-uitkeringen uitgegeven.
Toch zien we ook hier een stabilisatie in vormen. De instroom gaat namelijk minder hard dan voorheen. Tussen mei en april kwamen er 733 nieuwe uitkeringen bij voor IT'ers, terwijl dat er tussen mei en juni al ongeveer 200 minder waren. Toch is ook hier zichtbaar dat het met name IT'ers jonger dan 50 zijn die de WW inkomen: 2.671 van de nieuwe uitkeringen waren dit jaar voor mensen tussen de 27 en 50 jaar oud.
Tegelijkertijd neemt bovendien de uitstroom uit de WW toe. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 3.859 uitkeringen stopgezet, 2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het slechte nieuws is dat deze uitkeringen met name werden stopgezet omdat de maximale duur behaald was. Slechts 1.122 uitkeringen stopten vanwege werkhervatting, 14,9 procent minder dan in 2019.
Snelle stijging werkloosheid
Kijken we over de gehele linie, dan zien we dat het aantal lopende WW-uitkeringen in juni gelijk is gebleven aan een maand eerder. Eind juni waren er namelijk 300.600 WW-uitkeringen in Nederland, wat vergelijkbaar is met het aantal van eind mei, wat er 301.100 waren.
Toch is de werkloosheid de afgelopen maanden flink gestegen, meldt het CBS. In de afgelopen drie maanden groeide het aantal werklozen met 131.000 mensen naar 404.000 in juni. Daarmee is 4,3 procent van de beroepsbevolking nu werkloos. Maar de beroepsbevolking is volgens het CBS ook flink gekrompen tijdens de coronacrisis. Niet iedereen die zijn baan verloor werd namelijk ook werkloos: ze zochten niet naar werk of waren daarvoor niet beschikbaar. Deze mensen worden door het CBS niet tot de beroepsbevolking gerekend.
In juni groeide de beroepsbevolking juist weer, met maar liefst 119.000 mensen. Er kwamen weer meer mensen op de arbeidsmarkt die eerder niet naar werk zochten of beschikbaar waren voor werk, en dus niet tot de beroepsbevolking behoorden. Een deel van deze mensen wist ook daadwerkelijk een baan te vinden, maar een groter deel werd alsnog werkloos. Het aantal werkenden groeide vorige maand met 45.000, het aantal werklozen met 74.000.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee