Overslaan en naar de inhoud gaan

'Baankans met populaire mbo-ICT-opleiding gering'

Uit een vandaag verschenen inventarisatie van FNV Jong blijkt dat ongeveer 72.000 jongeren een opleiding volgen met minder dan 40 procent kans op werk in de desbetreffende sector. “De kans op werk is sinds 2011 voor populaire opleidingen opnieuw slechter geworden. Toch zijn er meer studenten ingestroomd en zijn de opleidingen populairder geworden”, stelt de woordvoerder van de vakbond.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De jongerenvakbond pleit onder meer voor het beperken van de instroom bij dergelijke mbo-ICT-opleidingen. “De toenemende jeugdwerkloosheid vraagt om een breed scala aan maatregelen. Het goed opleiden van jongeren voor kansrijke beroepen is daar één van”, benadrukt FNV Jong.

Mbo-studies met slechte perspectieven al minder in trek

Het aantal studenten dat een ICT-opleiding volgt op mbo-niveau is dit studiejaar overigens al teruggelopen. Vooral het aantal deelnemers voor de niveau 2- en 3-opleidingen (de laagste niveaus) is verder gedaald. Dit zijn uitgerekend de opleidingen met de slechtste arbeidsmarktperspectieven. Het animo voor de mbo-ICT-opleidingen op niveau 3 en 4, waarvoor de perspectieven doorgaans beter zijn, nam wel toe.

Vooral ICT-leerlingen op niveau 2 (Medewerker ICT) hebben de komende jaren weinig kans op een baan, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum ECABO. Het aantal leerlingen liep in een jaar tijd terug van 3549 naar 3064. Ook de opleiding Medewerker Beheer ICT op niveau 3 biedt geen goede vooruitzichten. Hier liep het aantal deelnemers terug van 6412 naar 6255. Ook voor de derde mbo-ICT-opleiding met matige arbeidsmarktperspectieven is het animo gedaald: bij de studie Particulier Digitaal Onderzoeker (niveau 4) staan dit studiejaar nog maar 137 studenten ingeschreven, terwijl dit er vorig jaar nog 214 waren.

In totaal staan dit studiejaar 18.906 deelnemers ingeschreven bij de Regionale Opleidingscentra (ROC’s) die een ICT-opleiding op mbo-niveau 2, 3 en 4 aanbieden. Vorig studiejaar waren dit er nog 19.446. Volgens kenniscentrum ECABO kiezen mbo-ICT’ers door de huidige economische situatie vaker voor doorleren op een hoger niveau. De perspectieven voor IT’ers die zijn opgeleid op hoger niveau zijn een stuk beter.

Betere voorlichting nodig

In april van dit jaar stemde de ministerraad in met een voorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om de kansen van jongeren met een mbo-diploma op de arbeidsmarkt te vergroten. Dat betekent dat mbo-scholen studenten voorafgaand aan de keuze voor een opleiding beter zullen voorlichten over hun kansen op de arbeidsmarkt en dat zij hun opleidingenaanbod beter afstemmen op het regionale bedrijfsleven en andere instellingen in de regio. Daarnaast wordt het mogelijk om opleidingen waar vanuit de arbeidsmarkt geen vraag naar is sneller te sluiten.

Hard gewerkt aan studiebijsluiter

Eerder pleitten verschillende Jongerenorganisaties, waaronder ISO, LSVb, LAKS, CNV Jong en JOB, al voor toegankelijke, eerlijke en objectieve informatie over opleidingen en de arbeidsmarkt. Op dit moment werkt een aantal mbo-scholen samen met het bedrijfsleven en (aankomende) studenten de Studiebijsluiter verder uit, zodat de bijsluiter volgend schooljaar op alle mbo-scholen gebruikt kan worden.

Zie ook dit rapport van onderwijskoepel ECABO over de arbeidsmarkperspectieven voor mbo-ICT’ers in de komende 4 jaar.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in