Overslaan en naar de inhoud gaan

Baankansen voor IT’ers lopen sterk uiteen

Dat blijkt uit een nieuwe methode die de Intelligence Group vandaag heeft gelanceerd om de ‘woz-waarde’ van werknemers in te schatten. Met deze tool kunnen professionals hun eigen waarde en kansen op de arbeidsmarkt berekenen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan bedraagt voor IT’ers op mbo-niveau 6 maanden, terwijl dat voor automatiseerders op hbo-niveau gemiddeld maar 1 maand is. Academisch geschoolde informatici zoeken gemiddeld het langst: 7 maanden. De gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan bedraagt in Nederland momenteel 6 maanden. Bij een arbeidsmarkt in evenwicht (evenveel vraag als aanbod) is dat normaal gesproken 3,5 maanden.

Werkloosheid en leeftijd sterk bepalend voor arbeidsmarktwaarde

De arbeidsmarktwaarde blijkt sterk afhankelijk te zijn van iemands huidige arbeidsmarktpositie. De gemiddelde zoekduur naar een baan vanuit een werk-naar-werk situatie is vele malen korter dan vanuit een situatie van werkloosheid. Zo zoekt een IT’er op hbo-niveau met een vast contract gemiddeld 1 maand naar een nieuwe baan, terwijl dat na een paar maanden werkloosheid is opgelopen naar twee maanden en na een jaar zonder werk is de gemiddelde zoekduur zelfs 3 maanden.

Verder begint een leeftijd boven de 42 jaar negatieve invloed te hebben op de zoekduur. Vanaf 50 jaar is de gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan 8,4 maand. Voor IT’ers op hbo-niveau die boven de vijftig jaar oud zijn, is het perspectief een stuk gunstiger: zij zoeken gemiddeld maar twee maanden naar een nieuwe baan. Maar mbo-IT’ers van boven de vijftig moeten hier gemiddeld 8 maanden voor uittrekken en als ze zestig jaar of ouder zijn zelfs 11 maanden. IT’ers met een afgeronde universitaire studie zoeken gemiddeld 7 maanden naar een nieuwe baan, variërend van 5 maanden voor twintigers, tot 10 maanden als ze vijftig zijn en zelfs 14 maanden voor zestigplussers.

Grote verschillen arbeidsmarktwaarde IT’ers

Bij de berekening van iemands arbeidsmarktwaarde wordt gebruik gemaakt van het actuele vacature-aanbod, gekoppeld aan het aantal baanzoekers in dat arbeidsmarktsegment. Zo is de arbeidsmarktwaarde van IT-professionals op hbo-niveau gemiddeld ‘zeer goed’, terwijl IT’ers op mbo- en wo-niveau het gemiddeld moeten doen met ‘redelijk’. Ook hier valt op dat hoe ouder de kandidaat, hoe ongunstiger de perspectieven. Op hbo-niveau hebben 50-plussers nog een goed tot redelijk perspectief en verandert dit pas in matig als ze boven de zestig zijn. Op mbo-niveau hebben eigenlijk alleen twintigers een goed arbeidsmartperspectief, dertigers en veertigers moeten het doen met redelijk en boven de 50 wordt het matig tot slecht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in