Overslaan en naar de inhoud gaan

Big Tech haalt broekriem aan, maar Nederlandse arbeidsmarkt merkt dat nauwelijks

Elon Musk wil zo’n 3.700 banen bij Twitter schrappen, zo werd vandaag duidelijk. En Twitter is niet het enige grote techbedrijf waar de broekriem wordt aangehaald: ook Google-moederbedrijf Alphabet wil met de stofkam door zijn personeelsbestand gaan en op diverse plekken is sprake van een vacaturestop. Maar dat geeft de Nederlandse IT-arbeidsmarkt nog weinig lucht, menen het UWV en branchevereniging NLDigital.
Zoeken naar werknemers in het buitenland
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De ontslagronde bij Twitter valt op vanwege zijn enorme omvang: ongeveer de helft van het personeelsbestand wordt vrijdag ontslagen. Maar berichten over ontslagen en vacaturestops bij Big Tech-bedrijven zingen al langer rond.

Aan het begin van de zomer gaven bijvoorbeeld Spotify, Meta, Snap, Apple en Lyft aan minder mensen aan te nemen dan voorheen. Twitter en Uber zeiden toen zelfs al helemaal te stoppen met het aannemen van nieuwe mensen en Netflix deelde plannen om 150 mensen te ontslaan. In september en oktober kwamen ook Facebook-moederbedrijf Meta en Alphabet met dergelijke acties: beide bedrijven nemen geen (bijna) nieuw personeel meer aan.

Voor veel bedrijven geldt dat zij bang zijn voor een recessie. Er is immers sprake van een toenemende inflatie en hogere rentes, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. De Amerikaanse zakelijke wereld is dan ook bang dat de economie trager wordt.

Gevolgen voor Nederland?

Veel van deze bedrijven zijn ook in Nederland actief en nemen ook Nederlandse IT’ers aan. Dus in hoeverre hebben deze ontwikkelingen impact op de Nederlandse IT-arbeidsmarkt? Geven de vacaturestops wat lucht op de enorm krappe markt? Arbeidsmarktexperts Jelmer Schreuder van NLdigital en Jena de Wit van het UWV vermoeden dat dat wel meevalt. “De krapte is hier zo groot, dat ik denk dat het nauwelijks wat uitmaakt”, aldus Schreuder. “Een groot bedrijf kan zelfs helemaal verdwijnen en dan nog is dat niet genoeg om de krapte op te lossen.”

De Wit vult aan: “Dit is uiteraard wel weer goed nieuws voor de ICT’ers die werkzaam waren (indien ze hun baan kwijt zijn geraakt) bij een big techbedrijf: werkgevers staan nog steeds te springen om ICT’ers en dat zal niet snel veranderen.”

‘Unieke situatie’

Nederlandse ICT’ers hoeven voorlopig ook niet bang te zijn dat het werkaanbod opdroogt als gevolg van een eventuele recessie, aldus de twee arbeidsmarktexperts. Schreuder: “Ik heb niet het idee dat dit nu heel erg speelt in Nederland. Ik hoor vooral berichten dat bedrijven nu écht helemaal niemand meer kunnen vinden. : "Volgens mij speelt er vooral wat bij die individuele grote platformen. Maar dat zijn hele a-typische bedrijven, die niet representatief zijn voor de hele sector.”

Toch kunnen bedrijven volgens De Wit – net als tijdens corona – in de toekomst wel wat voorzichtiger worden met hun uitgaven. “Ik denk dat het effect van de energiecrisis, de stijgende inflatie en de grote onzekerheid van consumenten en bedrijven pas later te zien zal zijn in de ICT en dan met name bij de IT-dienstverlening: mogelijk zullen bedrijven minder geld uitgeven aan nieuwe ICT-projecten, waardoor er minder vraag naar ICT-dienstverlening zal zijn.”

Maar dat is vooralsnog niet aan de orde, benadrukt ze. “Voor nu verwachten we (nog) geen grote omslag op de arbeidsmarkt en behoren ICT-beroepen ook zeker tot de beroepen waar structurele tekorten zijn.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in