Centric: geen sprake van vertrek bestuursvoorzitter
"Luijten is toegewijd om de board van Centric weer op volle sterkte te krijgen en aankomend CEO Peter Mous te ondersteunen bij het uitvoeren van de strategie", meldt de ICT-dienstverlener in een kort persbericht op zijn website. Die mededeling is een directe reactie op het gerucht dat bestuursvoorzitter Luijten dreigt te vertrekken, vanwege spanningen met de eigengereide Sanderink. De suggestie dat hij na de zomer zal vertrekken, wordt nu door Centric expliciet tegengesproken.
Exit CEO, CFO en COO
Het dreigende vertrek van Luijten is onthuld door Computable, dat laatst ook al het mogelijke ontslag van CEO Johan Taams meldde. Die uitvoerende topman bleek vervolgens inderdaad op te stappen, samen met CFO Patrick Rosengarten en COO Bart Fehmers. Die drie bestuurders zijn relatief recent in dienst gekomen bij Centric, dat geplaagd wordt door aanhoudende rechtszaken van en schandalen rond miljonair Gerard Sanderink.
Die vermogende topondernemer is eigenaar van onder meer ICT-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton. Topmanagers daar zijn de laatste jaren niet heel lang 'houdbaar' gebleken, wat leek te liggen aan inmenging van Sanderink met de bedrijfsvoering. Ook zou invloed meespelen van zijn levenspartner Rian van Rijbroek. Zij profileert zichzelf als onder meer cybersecurity-expert en tophacker, maar is daarin herhaaldelijk ontmaskerd en wordt wel cybercharlatan genoemd.
Officieel geen rol Sanderink
Officieel is miljonair Sanderink teruggetreden bij zowel Centric als bij Strukton. Bij laatstgenoemde was hij echter al snel weer terug. Ook bij Centric zou er nu weer sprake zijn van aansturing door de eigenaar, die officieel geen bestuursfunctie (meer) bekleedt. Het terugtreden van de topman - die door eerdere managementleegloop zelf bestuurstaken op zich had genomen - was mede ingegeven door druk van grote klanten.
Dit betrof De Nederlandsche Bank (DNB) en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), naast nog de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Sanderink heeft dat begin vorig jaar zelf onthuld tijdens een zitting in één van de vele rechtszaken waarin de Centric-eigenaar is verwikkeld. Het gaat om een conflict waarvan Centric eerder aan AG Connect heeft verzekerd dat het zich daarin niet kan en wil mengen. Vervolgens heeft het bedrijf van Sanderink zich er toch in gemengd.
Toch mee bemoeien
Die inmenging is volgens reconstructie van AG Connect in gang gezet vóórdat CEO Taams en CFO Rosengarten tegenover het FD hebben verklaard dat de hele affaire "een privékwestie" van eigenaar Sanderink is. De schandalen en onrust rondom de rechtszaken voerende miljonair moesten volgens het toenmalige Centric-bestuur ook niet groter gemaakt worden dan het is. De daarna aan het licht gekomen inmenging, met een schadeclaim van tientallen miljoenen omzetverlies plus een beslaglegging, is door de rechter hard veroordeeld.
Centric heeft zich schuldig gemaakt aan misbruik van recht en het bestuur heeft zich 'voor het karretje laten spannen' door Sanderink, aldus de voorzieningenrechter in Almelo. CEO Taams wou toen, samen met de CFO en COO, een procedure tegen Sanderink aanspannen bij de Ondernemingskamer. Dit om die eigenaar dan 'terug zijn hok in te sturen'. Dit plan is echter geblokkeerd door de drie niet-uitvoerende bestuurders van Centric.
Bestuurscrisis wel/niet voorbij
Daarop heeft het ICT-bedrijf opnieuw een managementleegloop gekregen. Vervolgens is niet-uitvoerend bestuurslid Peter Mous naar voren gekomen als nieuwe CEO, per 1 juli. Bestuursvoorzitter Louis Luijten zou aanvankelijk hebben ingestemd met het plan om naar de Ondernemingskamer te stappen, aldus Computable, maar zou onder druk van Sanderink hebben ingebonden. De bestuurscrisis zou nu nog doorlopen; binnen het resterende bestuur - en met Sanderink. Centric spreekt echter een vertrek van Luijten expliciet tegen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee