Eerste IT’ers die deels voor de klas willen staan aangemeld
Operationeel projectmanager Ynte Bakhuizen zegt dat met het project een ‘win-win-win’ gecreëerd wordt. “De IT'er die graag voor de klas zou willen staan kan zijn of haar werk verbreden en tegelijkertijd bijdragen aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem. De school kampt met een tekort en krijgt een ervaren en bekwame docent voor de klas voor een relatief laag bedrag, omdat bedrijven meebetalen en er subsidie beschikbaar is. Het bedrijf tot slot laat een werknemer de ruimte om door te leren, wat vaak voor veel extra motivatie zorgt.”
300 hybride docenten gezocht
TeachForAmsterdam is een non-profit organisatie met als doel om 300 hybride informaticadocenten in 4 jaar in het onderwijs voor de klas te krijgen. Het is een initiatief van TechConnect, BIT-Students en de lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). De organisatie is onderdeel van de Amsterdam Economic Board.
De site is nu een kleine week live en tot nu toe hebben 6 kandidaten, 4 scholen en 2 bedrijven zich aangemeld. “We verwachten dat dit er de komende weken snel meer worden, hopelijk vinden zij ook via hier hun weg naar ons platform”, aldus Bakhuizen. IT’ers die ambiëren om naast hun werk ook voor de klas te staan kunnen zich ook op persoonlijke titel aanmelden, bijvoorbeeld als ze freelancen of nog werkzoekend zijn. “Wij zullen dan proberen deze kandidaten te koppelen aan bedrijven.”
Programma bekend
Het programma start in september 2019 en duurt twee jaar. Voor de eerstegraads bevoegdheid, waarmee je kunt lesgeven in onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs, is het programma op zoek naar studenten met een academische master, en kennis op het gebied van informatica die minimaal op het niveau van 2 tot 3 jaar Bachelor zit. Je kunt dan denken aan opleidingen als Computer Science, Data-science, Informatica of Artificial Intelligence. Kandidaten moeten vloeiend Nederlands spreken. Bakhuizen: “Maar ook als je niet helemaal voldoet aan de criteria kan je je aanmelden en gaan we in gesprek over de mogelijkheden. Mogelijk is een opleidingstraject dat leidt tot een bevoegdheid voor de onderbouw dan wel een optie. We zijn daarover inmiddels ook met de Hogeschool van Amsterdam in overleg”.
De IT’er werkt gedurende de gehele opleiding drie dagen per week bij een bedrijf in de Metropoolregio Amsterdam. Twee dagen per week volgt hij of zij de opleiding en wordt werkervaring opgedaan binnen een school. Elk semester is er bovendien een inspiratieavond waarbij informaticadocenten uit de regio ondersteuning bieden op het gebied van vakinhoud. “We zoeken bevlogen IT’ers die hun passie willen overbrengen op de volgende generatie. Zij kunnen naast hun werk binnen twee jaar hun eerstegraads lesbevoegdheid halen”, vertelt Bakhuizen.
Inschrijving is mogelijk tot en met woensdag 17 april, uiterlijk 19 april horen kandidaten of zij vakinhoudelijk toelaatbaar zijn tot het traject. Daarna volgt er een startbijeenkomst waarbij zij kennismaken met de andere kandidaten, uitleg krijgen over het traject en vragen kunnen stellen. “In mei en juni is er een oriëntatietraject. In deze tijd heb je een meeloopdag en een inhoudelijke bijeenkomst over lesgeven in het voortgezet onderwijs. Aan het eind van deze periode is er een kort assessment. Uiteindelijk word je gekoppeld aan een school in het voortgezet onderwijs. Daar zal je de komende twee schooljaren een kleine aanstelling krijgen en als leraar in opleiding worden ingezet en begeleid”, licht Bakhuizen toe.
Kosten
Van deelnemende bedrijven wordt verwacht dat zij IT’ers aannemen voor vier dagen, waarbinnen één dag valt voor de lerarenopleiding. De vijfde dag wordt de docent in opleiding door de stageschool betaald voor zijn of haar werk. De bedrijven betalen een eenmalige fee van €5000 voor de organisatiekosten.
Scholen kunnen de aankomende docenten inzetten voor de vakken digitale geletterdheid en informatica. De kandidaat is gedurende twee jaar 1 dag per week beschikbaar voor de school. Scholen komen in aanmerking voor subsidie Zij-instroom bij DUO en moeten een werkplekbegeleider beschikbaar stellen die eerstegraads bevoegd is in het vakgebied of een aanverwant vakgebied (bijvoorbeeld Wiskunde). Bakhuizen: “Voor een school is het aanstellen van een trainee een ideale manier om een toekomstige leraar kennis te laten maken met de school. En omdat elke kandidaat-leraar drie dagen per week werkzaam is bij een IT-bedrijf, blijft hij of zij op de hoogte van actuele ontwikkelingen, waarvan je als school ook profiteert.”
Geïnteresseerde IT’ers, bedrijven en scholen kunnen zich hier aanmelden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee