Enorme vraag naar blockchainexperts
In 2016 nam de vraag naar robotica-experts het meest toe, maar tegen de Bitcoin-hausse kan niets op. Toptal meldt een verzevenvoudiging van de vraag naar blockchain-expertise, Upworks ziet er zelfs 350 keer zo veel geld in omgaan als in 2016. Zolang er nog zoveel meer vraag dan aanbod is op het gebied van blockchain is het in elk geval een goede zaak dat zoveel ontwikkelaars voor zichzelf werken, in verschillende organisaties rondlopen en hun kennis kunnen delen, aldus Vitalik Buterin, de oprichter van cyptocurrency Ethereum.
Ook begeleiding van ICO's (initial coin offerings - een manier om buiten het geïnstitutionaliseerde toezicht om geld bijeen te brengen) valt in de categorie Veelgezocht, dus wat er met de vraag gebeurt als regulatoren vat krijgen op cryptocurrency's en ICO's is afwachten.
Disruptie
Niettemin zit de ontwikkelaar die blockchain doorgrondt voorlopig op rozen, verwachten analisten. Taso du Val, CEO van Toptal, ziet bijvoorbeeld disruptie aankomen in de wereld van de complexe contracten, voordat die van de betalingen wordt veroverd. "Voordat het op grote schaal kan werken moeten centrale banken en regeringen meewerken aan toepassing in het betalingsverkeer," aldus Du Val, "terwijl voor contracten veel minder hordes genomen hoeven te worden." In Nederland nemen verzekeraars Aegon en Achmea bijvoorbeeld deel aan experimenten van het Blockchain Insurance Industry Initiative, dat de transacties en contracten in een publiek transactieregister versleuteld vastlegt. Ook in commercieel vastgoed ziet Du Val een grote toekomst voor de blockchain om informatie vast te leggen en uit te wisselen, iets waarmee in Nederland ABN-AMRO experimenteert.
Niet alles goud
Walter van Holst, senior adviseur bij PBLQ, denkt daar genuanceerder over. "Blockchains zijn een vehikel om consensus vast te leggen onder partijen die elkaar niet vertrouwen," aldus Van Holst, "maar in de praktijk valt het met dat wantrouwen doorgaans wel mee. En omdat de benodigde rekenkracht niet lineair toeneemt en bijvoorbeeld Bitcoin nu al net zoveel stroom kost als heel Nederland gebruikt, ten bate van maar een fractie van het transactieverkeer van de reguliere banken, kan het in 90 procent van de gevallen slimmer, handiger en duurzamer dan met blockchain. Een ander probleem is dat gegevens die in een distributed ledger worden opgeslagen vrijwel onmogelijk te wissen zijn. Dat betekent eigenlijk dat blockchains bijna per definitie niet gebruikt kunnen worden voor de opslag van persoonsgegevens. Ik vraag me af of dit voor alle problemen een oplossing is."
Niet alles zwart-wit
Van Holst waarschuwt bovendien dat smart contracts de dubbelzinnigheid van de echte wereld ontkennen. "Daar heb je tenminste nog een rechter die kan oordelen als een onderdeel van een contract anders uitwerkt dan gedacht. De afsplitsing van Ethereum van Ethereum Classic in juni 2016 vond bijvoorbeeld plaats omdat 50 miljoen dollar aan durfkapitaal was weggesluisd door van een kwetsbaarheid gebruik te maken. De ontwikkelaars hebben toen besloten om dat terug te draaien. Maar daarmee zijn ze op de stoel van de rechter gaan zitten."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee