Honderden Twitter-werknemers stappen op, Musk sluit kantoren tijdelijk
Elon Musk, sinds een paar weken eigenaar van Twitter, stuurde eerder deze week een bericht naar werknemers, met daarin een ultimatum. Wie aan wil blijven moet akkoord gaan met een 'hardcore'-cultuur, die bestaat uit lange en intensieve werkdagen. In een Google-formulier moeten werknemers aangeven dat ze hiermee akkoord gaan. Wie niet akkoord gaat, kan vertrekken.
De deadline verstreek gisteren en volgens The Verge hebben veel werknemers geweigerd onder de nieuwe voorwaarden te werken. In berichtendienst Slack zijn berichten verschenen als "Ik ga niet op de knop klikken. Mijn tijd eindigt met Twitter 1.0, ik wil geen onderdeel zijn van Twitter 2.0." Ook verschijnen op Twitter berichten met de hashtag #LoveWhereYouWorked en een saluerende emoji, om aan te geven dat zij vertrekken.
'Kritieke teams verdwenen'
Anonieme werknemers zeggen tegenover The Verge dat diverse 'kritieke' teams binnen Twitter bijna helemaal of helemaal verdwenen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de front-end teams en traffic-teams, die de engineering-verzoeken naar de juiste backend-diensten leiden. Ook is het team dat de kernsysteembibliotheken van Twitter beheert volledig verdwenen. "Je kunt Twitter niet draaien zonder dit team", aldus een vertrekkende werknemer.
Diverse leden van het 'Command Center'-team - een groep engineers die 24/7 klaar staan om problemen op te lossen, zijn ook opgestapt, net als meerdere mensen uit het team dat de Twitter API voor ontwikkelaars beheert, aldus The Verge.
Volgens de BBC heeft Elon Musk per direct alle kantoren van Twitter gesloten, zonder daar een reden voor te geven. In een interne mededeling - die BBC in handen heeft - staat alle kantoren tot maandag 21 november gesloten zijn en werknemers geen toegang kunnen krijgen. "Bedankt voor je flexibiliteit", aldus het bericht. Ook wordt gevraagd om geen vertrouwelijke bedrijfsinformatie op sociale media of in de pers te bespreken.
Wie blijft over?
De vraag is in ieder geval hoeveel mensen nu nog overblijven bij Twitter. Ongeveer een week nadat Elon Musk het bedrijf overnam, werden 3.700 mensen ontslagen via e-mail. Dat kwam toen neer op ongeveer de helft van het personeelsbestand. Een paar dagen later werden tientallen werknemers gevraagd toch terug te keren, maar het aantal werknemers is dus al flink afgenomen. In de dagen daarna stapten diverse topmensen op.
Met de vermeende leegloop van nu blijven er dus steeds minder mensen over. Een voormalig Twitter-werknemer zegt tegenover BBC: "Ik denk dat als het stof vandaag neergedaald is, er waarschijnlijk minder dan 2.000 mensen over zijn."
Musk matigt toon
Volgens ingewijden van Bloomberg heeft Musk ondertussen zijn toon gematigd. Zo zou thuiswerken nu wel mogen. Dan moet wel je manager "verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat je een uitstekende bijdrage levert aan het bedrijf", schrijft Musk in een nieuwe e-mail. Wel moeten Twitter-medewerkers minimaal één keer per maand fysiek aanwezig zijn bij een vergadering met hun collega's.
Overigens lijkt Musk nog weinig vertrouwen te hebben in het personeel van Twitter. In een nagezonden mailbericht zegt de miljardair dat managers die "ten onrechte claimen dat een van hun ondergeschikten uitstekend werk doet of dat een bepaalde functie essentieel is" ontslagen zullen worden.
Op Twitter zegt hij daarentegen dat "de beste mensen" blijven, "dus ik maak me niet megaveel zorgen". Daarnaast deelde hij een tweet met een schedel-emoji en een meme met een grafsteen met het Twitter-logo erop.
Update 10:32: Meer informatie over vertrekkende werknemers uit diverse teams en een reactie van Elon Musk in een tweet toegevoegd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee