Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT~Office: wel degelijk knelpunten op ICT-arbeidsmarkt

ICT~Office reageert met zijn verklaring op het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016', dat het ROA eind december publiceerde. ROA ziet überhaupt weinig problemen ontstaan op de arbeidsmarkt, de komende jaren. En de ICT behoort zeker niet tot de segmenten waar problemen zijn te verwachten.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

ICT~Office vindt dat het ROA de economische vooruitzichten te ongedifferentieerd doortrekt naar de verschillende sectoren in de economie. De ICT-sector doet het relatief goed, met een groei van de ICT-bestedingen met 1,6 procent in 2011 en naar verwachting 0,6 procent in 2012. In de softwaresector is het beeld nog gunstiger. Dat zal zijn effect op de vraag naar arbeidskracht niet missen, redeneert ICT~Office.

Maar de brancheorganisatie verwijt het ROA ook uit te gaan van een verouderde visie op de ICT-arbeidsmarkt. Het ROA maakt te weinig onderscheid tussen de vooruitzichten van werknemers op hbo- en wo-niveau enerzijds, en mbo-niveau anderzijds, waardoor de hoger opgeleiden een zwarter scenario voorgerekend krijgen dan waarschijnlijk is. Maar ook over de ontwikkelingen binnen het mbo is het ROA door zijn gebrek aan visie te somber, stelt ICT~Office. Medewerkers op mbo-niveau 2 en 3 hebben inderdaad minder perspectief, doordat hun werk veelal verschuift van de gebruikersorganisaties naar dienstverleners - waar minder behoefte is aan expertise op dat niveau. Maar mbo'ers die opgeleid zijn op niveau 4 hebben veel minder te duchten van de marktontwikkeling, stelt ICT~Office.

ICT~Office wijst erop dat de kansen voor - voornamelijk hoogopgeleide - ICT-professionals goed zijn en blijven binnen de ICT-sector, maar ook daarbuiten. De brancheorganisatie verwacht bijvoorbeeld toenemende vraag naar ICT-professionals binnen de financiële dienstverlening en de zorg. ICT~Office waarschuwt dat daardoor zonder aanvullende maatregelen wel degelijk tekorten kunnen ontstaan aan goed opgeleide ICT'ers, en dat dat negatieve consequenties zal hebben voor de Nederlandse kenniseconomie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in