Overslaan en naar de inhoud gaan

IT’er relatief tevreden met baan

Dat blijkt uit de eerste Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, die vandaag wordt gepubliceerd. Het vandaag verschenen rapport van de non-profitorganisatie en de carrièresite geeft inzicht in loonontwikkelingen in de Nederlandse IT. Aan het onderzoek deden 2178 IT’ers mee. Het gemiddelde bruto-uurloon in de IT-sector steeg in 2011 met 2,3 procent naar 17,70 euro in de drie onderzochte beroepsgroepen (vakdeskundigen, technisch medewerkers en administratief personeel).
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Opmerkelijk is dat mannen nog altijd meer verdienen dan vrouwen. Het verschil in bruto uurloon was het grootst bij technische werknemers: vrouwen in dezelfde functies verdienden 8 procent minder dan mannen. Bij de vakdeskundigen was het verschil 4 procent en bij administratieve functies 2 procent in het voordeel van de mannen. De verschillen in loon tussen man en vrouw zijn overigens niet zo groot als in andere onderzochte sectoren.

Veel prestatiebonussen; overuren lang niet altijd uitbetaald

Relatief veel medewerkers in de IT krijgen een prestatiebonus (16 procent) – alleen in de financiële sector kregen meer medewerkers deze aanvulling op hun salaris (19 procent). Daarnaast ontving 11 procent van de IT’ers in 2011 een eindejaarsbonus, 9 procent deelde mee in de winst en 5 procent ontving een dertiende maand.

81 Procent van de respondenten heeft een vast contract, terwijl dit in 2010 nog 83 procent was. Daarnaast werkt 87 procent van de ondervraagde IT-professionals fulltime, tegen 88 procent in het jaar ervoor. Ruim een derde geeft aan regelmatig in de avonduren te werken; 13 procent werkt vaak op zaterdag en 8 procent is op zondag met enige regelmaat aan het werk. Slechts 8 procent krijgt een toeslag voor overwerk. 12 procent van de ondervraagde IT'ers krijgt de uren wel uitbetaald, maar zonder toeslag, 53 procent mag de gewerkte overuren (gedeeltelijk) compenseren met extra vrije tijd en maar liefst 26 procent krijgt helemaal niks voor de extra inspanning.

Tevredenheid over baan toegenomen

Verder blijkt uit het onderzoek dat IT’ers vorig jaar relatief tevreden waren met hun werk – 65 procent tegen 59 procent in 2010. Zij waren ook best te spreken over hun bestaan: 92 procent is tevreden, een hoger percentage dan in veel andere beroepsgroepen.

“2011 was geen slecht jaar voor de IT-sector. De ondervraagde medewerkers meldden relatief meer strategische initiatieven, fusies, overnames en competenter management dan in 2010”, licht Paulien Osse, oprichter van Loonwijzer, toe. “IT’ers zijn zelfs iets meer tevreden geworden over hun leidinggevenden en met hun leven in het algemeen.” Rikke Wivel, senior marketing director Benelux bij Monsterboard maakt hierbij wel de opmerking dat ‘slechts’ 65 procent van de ondervraagden in de IT tevreden is met hun baan. “Hier valt voor werkgevers nog terrein te winnen; tevreden werknemers kunnen het bedrijf veel opleveren.”

Over het loon waren IT-professionals minder te spreken: 33 procent is content met wat nu wordt verdiend. Ook de tevredenheid over het loonbeleid was met 38 procent aan de lage kant. Wel denkt de meerderheid dat de situatie in 2012 verbetert: 63 procent verwacht een loonsverhoging en 64 procent houdt rekening met een promotie. Slechts 6 procent ziet de toekomst somber in en vreest dat zijn functie verdwijnt. Maar liefst 41 procent van de respondenten verwacht in 2012 een nieuwe stap te maken in hun carrière en gaat op zoek naar een nieuwe baan. Wivel: “Dat is relatief veel. Sinds de crisis zitten veel mensen al lang op dezelfde plek en zijn daarom toe aan iets nieuws. Ik ben benieuwd wat er de komende tijd met die voornemens gebeurt.”

Wil je weten hoe de salarissen zich ontwikkelen in 2012 in vrijwel alle IT-functiegroepen, en ben je nieuwsgierig hoe jou salaris zich verhoudt tot dat van concurrenten? Doe dan mee met de Salary Survey van AutomatiseringGids en Berenschot en maak kans op schitterende prijzen!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in