Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-sector zeer negatief over studentenstop TU’s

Zeker 86 procent van de Nederlandse leidinggevenden in de IT-sector is zeer negatief over de door 4 universiteiten aangekondigde numerus fixus op een aantal technische studies in 2017 en 2018. Zij stellen dat deze ontwikkeling een slechte ontwikkeling is voor de Nederlandse kenniseconomie.

Dat blijkt uit een peiling onder 219 IT- en zakelijke beslissers die aanwezig waren op het Dell EMC Forum op 13 december in Den Haag. Volgend jaar willen de universiteit van Wageningen, Twente en Delft een numerus Fixus invoeren op een aantal Technische studies. De TU Eindhoven overweegt dit vanaf 2018 te gaan doen, onder meer voor de studie Technische Informatica. De universiteiten zeggen dat zij genoodzaakt zijn dit te doen omdat er niet genoeg opleidingsplaatsen zijn voor het aantal studenten dat zich meldt voor de betreffende technische studies en dat er niet genoeg geld en faciliteiten beschikbaar zijn om dat probleem op korte termijn op te lossen.

Rem is opmerkelijk

“We zien in onze sector de afgelopen jaren een groeiende vraag naar mensen die beschikken over de juiste vaardigheden. In het bijzonder moderne skills op het gebied van cloud computing, data analytics, blockchain en security. Het is daarom opmerkelijk dat universiteiten zich genoodzaakt voelen om juist de rem te zetten op technische studies”, zegt Jeannine Peek, algemeen directeur van Dell Nederland en voorzitter van branchevereniging Nederland ICT. “De Nederlandse overheid heeft enkele jaren geleden besloten om ons land verder te ontwikkelen en te positioneren als kenniseconomie. Ook op Europees niveau is dit een expliciete doelstelling. Om dat te realiseren zijn een duidelijke visie en genoeg resources nodig”, aldus Peek.

Startende IT’ers

Het beperken van de uitstroom technisch geschoolde jongeren sluit volgens het merendeel van de respondenten die Dell EMC ondervroeg ook niet aan op de huidige arbeidsmarkt. Ruim 60 procent geeft aan dat er momenteel genoeg banen zijn voor startende IT’ers in Nederland. Uit recent onderzoek van IT-recruitment-bureau Sterksen blijkt dat er eind 2015 alleen al in Nederland meer dan 181.000 IT-vacatures waren.

Uit de peiling van Dell EMC komt duidelijk naar voren dat er grote behoefte is aan mensen met moderne IT-vaardigheden, benadrukt Peek. “Ruim 75 procent van de respondenten wil dat IT-opleidingen daar de focus op leggen in het curriculum. Aan de ene kant groeit het aantal vacatures voor deze banen snel en aan de andere kant verdwijnen dankzij digitalisering steeds meer traditionele IT-rollen. Bovendien overweegt een groeiend aantal bedrijven zijn legacy-systemen de deur uit te doen of te migreren naar moderne platformen.”

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Op de vraag wie de meeste verantwoordelijkheid heeft voor het afleveren van studenten met het juiste kennisniveau, waren de respondenten  - grotendeels afkomstig uit het bedrijfsleven  - duidelijk: het onderwijs. In hun ogen moet het onderwijs passend, toekomstgericht onderwijs blijven aanbieden. Studenten zelf hebben hier echter ook een belangrijk aandeel in, stellen de ondervraagde werkgevers. Zij zullen de regie moeten voeren over hun opleiding, door kritisch te kijken welke opties zij hebben bij de verschillende onderwijsinstellingen en in het bedrijfsleven, zo vinden de respondenten.

Ook hand in eigen boezem

“Ondanks dat de verantwoordelijkheid voor goed opgeleide IT-studenten volgens velen niet in eerste instantie bij het bedrijfsleven ligt, spelen bedrijven toch een cruciale rol”, meent Peek. “Samen met onderwijsinstellingen moeten we zorgen voor een klimaat waarin studenten optimaal presteren. Dankzij intensieve samenwerking en nieuwe manieren van leren en onderwijzen, zoals het aanbieden van online colleges en de slimme inzet van technologie, moet het mogelijk zijn een groot deel van de uitdagingen waar universiteiten nu mee kampen op te lossen.” Volgens Peek levert ook haar bedrijf  daaraan een bijdrage, in de vorm van stageplaatsen, traineeships en het beschikbaar stellen van kennis en faciliteiten.”

Overigens lieten zowel minister Jet Bussemaker als branchevereniging Nederland ICT zich eerder negatief uit over een numerus fixus voor technische studies.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in