Overslaan en naar de inhoud gaan

IT'ers hebben relatief vaak last van psychische vermoeidheid

  • IT'ers scoren over het algemeen goed op het gebied van welzijn, aldus de Welzijnsmonitor van ABN AMRO
  • Wel komt lang verzuim vaker voor, net als psychische vermoeidheid
  • Ook is er nog steeds sprake van een flinke loonkloof
  • Lees ook: Hoge werkdruk jaagt veel IT'ers in ziektewet
Vermoeide programmeur achter zijn laptop
Shutterstock

De sector Technologie, Media en Telecom (TMT) - waar ook IT'ers onder vallen - scoort over het algemeen hoog op het gebied van welzijn. Dat stelt ABN AMRO in zijn jaarlijkse Welzijnsmonitor. Maar dat betekent niet dat alles goed gaat. Psychische vermoeidheid en lang verzuim komen juist relatief vaker voor.

Het welzijn van werknemers in alle sectoren nam in 2022 toe, ziet ABN AMRO. Werkgevers geven meer aandacht aan de ontwikkeling van vaardigheden, de werk-privébalans is verbeterd en de loonkloof tussen mannen en vrouwen is wat afgenomen. 

IT'ers scoren al jaren hoog op het gebied van welzijn, vertelt Sector Econoom Thema's Sonny Duijn van de bank desgevraagd aan AG Connect. En dat is ook in 2022 zo. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met dat er relatief weinig veiligheidsrisico's zijn op het werk, IT'ers veel autonomie hebben in hun werk en de werk-privébalans erg goed is. 

Daarnaast voelen techprofessionals zich beter ondersteund: 38% vindt nu in grote mate dat de werkgever hen ondersteunt bij het ontwikkelen van vaardigheden. Een aantal jaar terug was dat nog 26%. "De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er echt voor dat werknemers een betere positie krijgen op de arbeidsmarkt", vindt Duijn. Door die krapte krijgen werknemers immers een betere positie om eisen te stellen over het werk en doen werkgevers meer moeite om hun personeel aan boord te houden.

Burn-out ligt op de loer

Toch gaat dus nog lang niet alles goed, zeker als we kijken naar de psychische gesteldheid van werknemers in de TMT-sector. Zo geeft 37% nu aan een leeg gevoel te hebben na de werkdag en 28% is 'ochtendmoe'. 

Deze vormen van psychische vermoeidheid kunnen onder meer te maken hebben met het feit dat IT'ers vaak op afstand werken. "De scheiding tussen werk en privé vervaagt, en louter communiceren via digitale middelen is vermoeiend", zegt ABN AMRO in zijn Welzijnsmonitor. 

Tegelijkertijd neemt ook het lang verzuim toe in de sector, wat betekent dat werknemers zich 20 dagen of meer achter elkaar hebben ziekgemeld. Vorig jaar was er bij 7,1% van de werknemers uit de TMT-sector sprake van lang verzuim, terwijl dat in 2015 nog maar 4,5% was. Wel ligt het lang verzuim lager dan het gemiddelde over de gehele Nederlandse beroepsbevolking. Dat komt namelijk uit op 9%. 

Loonkloof is enorm

Ook de loonkloof blijft een punt van aandacht. In alle sectoren is daar wel sprake van, zowel tussen mannen als vrouwen als tussen de topverdiener en doorsnee werknemers. Zo krijgt de top bij de duizend grootste bedrijven zes keer meer brutoloon dan de mediane werknemer. Maar bij de TMT-sector is dat verschil nog veel groter, weet Duijn. In deze sector krijgt de top 11,8 keer meer betaald dan de doorsnee medewerker.

En ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen is groter dan het gemiddelde. Vrouwen in alle beroepsgroepen krijgen gemiddeld per uur nog altijd 13% minder betaald dan mannen. In de TMT-sector is dat echter 15%. Wel is daar een positieve ontwikkeling in te zien: in 2015 was het verschil nog 19%.  

Ongetwijfeld is de loonkloof wel verschillend per IT-beroep. Uit onderzoek van Honeypot bleek onlangs bijvoorbeeld dat de loonkloof bij developers minder groot is. Het salaris van vrouwelijke softwareontwikkelaars is nu 8,3% lager dan dat van mannen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in