Overslaan en naar de inhoud gaan

Krapte IT-arbeidsmarkt nam tijdens corona enorm toe

De IT-arbeidsmarkt is tijdens corona nog krapper geworden dan daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. En niet alleen in de IT, op de gehele arbeidsmarkt blijkt de spanning enorm hoog. Het aantal werkzoekenden neemt namelijk af en het aantal vacatures blijft toenemen.
Zoeken naar werknemers
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De IT-arbeidsmarkt is al jaren enorm krap, wat ook voor de uitbraak van de pandemie het geval was, aldus het UWV. Direct na COVID-19 ook in Nederland uitbrak, was echter even een kleine dip te zien in de spanning op de arbeidsmarkt. In plaats van 'zeer krap' was deze toen slechts 'krap'. "Werkgevers werden even voorzichtiger, ook omdat hun klanten wat terughoudender waren in nieuwe projecten. En ze waren minder happig op het op afstand inwerken van nieuwe krachten, zoals zij-instromers en junioren. Het aannemen van mensen stond toen dus even on hold", vertelde arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV daar eerder al over aan AG Connect.

Maar al snel bleek dat de IT-sector niet heel veel last had van de pandemie en nam de zoektocht naar nieuw talent weer toe. Vanaf het derde kwartaal van 2020 is de spanning op de IT-arbeidsmarkt alleen maar toegenomen. Het UWV meldt nu dat de krapte op de IT-arbeidsmarkt in het laatste kwartaal van 2021 hoger was dan in voorgaande jaren. De druk op de arbeidsmarkt is nu dus zelfs hoger dan voor corona.

In dat vierde kwartaal ontstonden er 19.500 vacatures - 2.600 minder dan een kwartaal eerder - waarmee het totaal openstaande vacatures uitkwam op 23.750. Tegelijkertijd neemt het aantal geregistreerde werkzoekenden in de IT al maanden af. In november waren dat 16.619 bij het UWV geregistreerd als werkzoekende. 

Trend op de hele arbeidsmarkt

De enorme krapte op de arbeidsmarkt is echter niet beperkt gebleven tot de IT-sector. In vrijwel alle beroepen nam het aantal werkzoekenden af en steeg het aantal vacatures, zeker in het tweede en derde kwartaal van vorig jaar. De spanning nam eind 2021 dan ook toe naar een recordniveau, aldus het UWV

Voor slechts acht van de 92 beroepsgroepen waarvoor het UWV de spanning berekend is géén sprake van een krappe op zeer krappe arbeidsmarkt. Het gaat dan om: 

  • Managers onderwijs (gemiddeld)
  • Buschauffeurs & trambestuurders (gemiddeld)
  • Biologen & natuurwetenschappers (gemiddeld)
  • Dekofficieren en piloten (gemiddeld)
  • Maatschappelijk werkers (gemiddeld)
  • Bibliothecarissen & conservatoren (gemiddeld)
  • Sportinstructeurs (gemiddeld)
  • Reisbegeleiders (ruim)

Bij alle andere beroepsgroepen is wel sprake van een krappe tot zeer krappe arbeidsmarkt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in