Overslaan en naar de inhoud gaan

'Leerlijn' voor computationeel denken in Basisonderwijs

De leerlijn is voor alle basisscholen beschikbaar en moet scholen helpen digitale vaardigheden op een gestructureerde en logische manier in het onderwijs te integreren. Ondanks de groeiende stroom aan programmeermaterialen en -workshops van bedrijven, was dat tot dusverre voor veel scholen nog te ingewikkeld. De Leerlijn Programmeren wordt via Wikiwijs, het leermiddelenplatform voor het onderwijs, aan scholen aangeboden.
programmerende kinderen

Ingebed in bestaande vakken

Naar verwachting wordt het steeds belangrijker om goed met computers om te kunnen gaan en dat vereist een andere manier van denken. Met de leerlijn leren kinderen bijvoorbeeld complexe problemen oplossen door ze op te delen in kleine stukjes, zoals software ook vaak werkt. Vaak hoeft er niet eens een computer aan te pas hoeft te komen om de leerlingen hiermee te laten oefenen. Zo wordt het voor scholen en leraren onder meer mogelijk programmeren ingebed in bestaande vakken als taal en rekenen aan te bieden. "Op die manier kunnen alle leerlingen ervan profiteren en hoeven scholen niet nog een extra vak te geven'', aldus vicevoorzitter Simone Walvisch van de PO-Raad. Er gebeurt al veel, maar scholen bieden programmeren nu vooral ad hoc aan, bijvoorbeeld als buitenschoolse activiteit en voor een selecte groep leerlingen.

Geen lesmethode

De PO-raad benadrukt dat een leerlijn geen lesmethode is: "Het is een uitwerking van de kerndoelen die door het ministerie van Onderwijs zijn opgesteld voor diverse vakken. Kerndoelen zijn streefdoelen die aangeven waarop basisscholen zich moeten richten bij de ontwikkeling van hun leerlingen. Alle scholen moeten zich daaraan houden. Ze mogen wel zelf bepalen hoe die kerndoelen binnen bereik komen. Het staat scholen dan ook vrij of ze de leerlijn programmeren wel of niet gebruiken."

1,5 miljoen leerlingen

De PO-Raad is de sectororganisatie voor het primair onderwijs. Daartoe behoren het basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs. De sector telt ruim 7000 scholen en 1,5 miljoen leerlingen. Kennisnet is de ICT-partner van de PO-Raad. Samen werken zij aan het programma Slimmer leren met ICT, met als doel scholen helpen bij de inzet van ICT om leerlingen meer op maat les te geven.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in