Overslaan en naar de inhoud gaan

Makkelijker doorwerken na AOW-leeftijd

Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Vandaag bleek in de Tweede Kamer dat Asschers voorstel op een ruime Kamermeerderheid kan rekenen van in elk geval de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP en het CDA. De SP is fel tegen, de PVV twijfelt nog.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Goedkoper door vervallen verzekeringen

Veel 65-plussers willen doorwerken na hun AOW en dat kan nu alleen als zzp'er of via een uitzendbureau. Asscher wil ze de kans geven op een normaal dienstverband, al dan niet in de vorm van een tijdelijke contract. Met zijn wet worden AOW'ers goedkoop voor werkgevers omdat de meeste werknemersverzekeringen niet gelden. Dat betekent dat zowel de werkgever als de werknemer geen premies hoeft te betalen. Daardoor kunnen de werknemers ook genoegen nemen met een lager salaris; van het brutoloon gaat namelijk veel minder af.

De wet regelt onder meer dat de werkgever die een 65-plusser in dienst heeft niet verplicht is hem twee jaar door te betalen als hij ziek wordt. Daarvoor gaat een maximum gelden van 6 tot 13 weken, wat de vrees bij werkgevers voor een lange verplichte doorbetaling moet wegnemen.

Oplossing voor tekort?

Het is maar de vraag of het wetsvoorstel van Asscher ervoor zorgt dat het verwachte tekort aan IT-professionals dat de komende jaren wordt voorspeld kan worden teruggedrongen. In de IT-sector is minder sprake van vergrijzing dan in de meeste andere sectoren, omdat de gemiddelde leeftijd aan de lage kant ligt. Oudere werknemers zijn relatief vaak werkloos in deze sector en komen moeilijk weer aan de bak, ondanks dat het aantal IT-vacatures in rap tempo stijgt.

Bovendien kan de wet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt, vrezen de SP en de vakbonden, die tegen de wet ageren. Werkgevers zouden goedkope 65-plussers in dienst nemen en daardoor vist de groep die net jonger is achter het net. Asscher zegt dat hij daartegen maatregelen heeft genomen. Volgens het Centraal Planbureau is er op langere termijn geen sprake van verdringing en op korte termijn hoogstens in geringe mate.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in