Mbo-ICT’ers zoeken het langst naar baan
Slechte perspectieven
In de ICT zijn de arbeidsmarktperspectieven bovendien ongunstig voor mbo’ers, concluderen de samenstellers van de gids, die zich baseren op gegevens van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. “Er komen nu al veel jongeren met een ICT-diploma op de arbeidsmarkt, terwijl er van de jonge beroepsbevolking nog weinig met pensioen gaan. Gevolg is dat veel mbo’ers doorstromen naar hbo Informatica, maar ook daar zijn de perspectieven matig.”
Overigens maakte onderwijskoepel ECABO deze week bekend dat het aantal leerlingen op mbo-ICT-opleidingen licht is gedaald ten opzichte van vorig schooljaar. Met name bij de opleidingen op het laagste niveau hadden zich aanzienlijk minder leerlingen ingeschreven.
In de Keuzegids mbo 2012 staat verder dat de gemiddelde werkweek van mbo-ICT’ers 37 uur bedraagt, het gemiddelde bruto uurloon 10,30 euro is en dat veel afgestudeerden niet tevreden zijn over de aansluiting van opleiding en werk.
Beste scholen om ICT te gaan studeren
Topper onder de mbo-ICT-opleidingen is volgens de Keuzegids het Deltion College in Zwolle. Op alle onderdelen krijgen zij complimenten van de leerlingen. In het oosten van het land staan veel scholen die goed scoren, waaronder het Graafschap College, maar ook het Grafisch Lyceum in Rotterdam doet het goed. De begeleiding op het Deltion krijgt echter hogere cijfers, en misschien is dat ook de reden dat daar een stuk minder mensen uitvallen in het eerste jaar dan in Rotterdam. Voor Brabanders is ROC Tilburg de beste optie. De meest kritische ICT-leerlingen volgen een opleiding aan het Arcus College in Heerlen en aan de ROC ASA in Utrecht. Ook op ROC Flevoland hebben de leerlingen op veel onderdelen klachten, maar daar zijn de slagingscijfers wat beter dan bij de hekkensluiters van de lijst.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee