Overslaan en naar de inhoud gaan

Meeste zzp'ers blijven positief

Zzp’ers in de ICT merken steeds vaker de gevolgen van de economische crisis. In de zomer van 2011 had 60 procent van de zelfstandigen hier last van, begin dit jaar was dit opgelopen tot 70 procent en in juli 2012 gaf bijna 76 procent aan last te hebben van de malaise op de financiële markten. De meest voorkomende effecten zijn druk op uurtarieven (38 procent, minder opdrachten (30 procent) en minder gewerkte uren (15 procent).
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Iets positiever gaan denken

Toch blijven de meeste zzp’ers optimistisch over hun eigen toekomst. Sterker nog, ze zijn zelfs iets positiever geworden dan een half jaar en een jaar geleden. Meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) is (zeer) positief gestemd, een derde (33 procent) is neutraal en nog geen 15 procent is negatief. Helemaal niemand van de respondenten geeft aan zeer negatief te zijn over de eigen toekomst. Gemiddeld geven zzp’ers hun bestaan als eigen baas een 8,3 als rapportcijfer. In het vorige onderzoek van Myler was dit nog een 8,08. Ruim 73 procent van de ondervraagden zegt nooit meer in loondienst te willen gaan.

Na zes maanden zonder werk in problemen

Op dit moment heeft bijna 82 procent van de ondervraagde zzp’ers een opdracht. Zzp’ers die zonder opdracht zitten, bevinden zich gemiddeld zes maanden in zo’n situatie. De tijd tussen twee opdrachten voor alle aan het onderzoek deelnemende zzp’ers bedraagt gemiddeld 4,36 weken. Bijna 44 procent van de zelfstandigen verwacht in 2012 minimaal 1 maand onvrijwillig geen opdracht te krijgen. Gemiddeld kunnen zelfstandigen zonder opdracht een periode van een jaar overbruggen. Na zes maanden zonder opdracht is echter 50 procent van de zelfstandigen in financiële problemen.

Gemiddeld zijn de verwachtingen voor de jaaromzet met 95.800 euro ongeveer even hoog als vorig jaar. Het netto maandinkomen wordt voor dit jaar geschat op 3812 euro en het gemiddelde uurtarief bedraagt 85 euro. Zzp’ers in de ICT en zakelijke dienstverlening verwachten dit jaar gemiddeld 44 uur per week te werken, waarvan er 15 niet facturabel zijn.

Meer kortlopende opdrachten

Volgens het onderzoek van Myler hebben zzp'ers meer opdrachtgevers, omdat het aantal kortlopende opdrachten dit jaar sterk steeg. Zo heeft ruim 23 procent van de zelfstandige ondernemers minimaal zes klussen op jaarbasis, terwijl in 2011 nog 10 procent van de zzp'ers meer dan vijf opdrachten per jaar had.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in