Minister deelt plan voor meer aanwas Rijks-ICT'ers
In 2018 starten een aantal nieuwe initiatieven, zoals het opzetten van een Rijks Academie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) en een ICT-gilde. Eerder al werd een Rijksbreed ICT traineeprogramma opgezet – waar inmiddels 82 trainees mee startten. Het Rijk werkt nu samen met het CBS aan het opzetten van een Rijks Data Science Traineeship voor jonge data science professionals.
Initiatieven die al gestart zijn is de ICT-module van het Ambtelijke Professionaliteit Programma (ABD-APP), die door 416 leden is gevold. Ook is het thema digitalisering expliciet meegenomen bij het Groot Onderhoud van het Functiegebouw Rijk in de herijking van de functiefamilie Lijnmanagement. Er zijn twee pilots gestart: een waarin CV’s van afgewezen ICT-kandidaten worden gedeeld en een voor de opzet van een rijksbreed ICT-stagebureau.
Overspannen markt
Uit recent onderzoek van Panteia en Intelligence Group blijkt dat het Rijk in een overspannen markt op zoek moet naar meer ICT’ers. Dit omdat de vraag naar ICT-kennis en kunde bij de overheid toeneemt en omdat het Rijk te maken heeft met vergrijzing van het ICT-personeel.
Daarnaast is de overheid vaak te afhankelijk van expertise van externen. Er is te weinig aanwas van nieuwe ICT’ers vanuit het hoger onderwijs. Ook constateren de onderzoekers dat de problematiek van een tekort aan mensen nog niet overal wordt gevoeld. “Gedeeltelijk komt dit omdat de tijdshorizon waarmee op bemensing van ICT-personeel wordt gestuurd vaak beperkt is en personele problemen vooralsnog (tijdelijk) kunnen worden opgelost”, schrijft Ollongren.
Ollegren stelt dat de arbeidsvoorwaarden voor ICT’ers bij de overheid marktconform zijn. Pas vanaf functies in schaal 13 lopen de primaire arbeidsvoorwaarden uit de pas. Het merendeel van de ICT’ers bij het Rijk is werkzaam in functieschalen 9 tot en met 13, constateren de twee onderzoeksbureaus. Het Rijk heeft vooral moeite met het vinden van developers, ICT-inkopers, data-analisten en IT-securityspecialisten. De geijkte wervingskanalen van het Rijk sluiten niet altijd aan bij opkomende ICT expertisegebieden als data science en cyber security, schrijft de minister. “Ook zijn de doorgroeimogelijkheden voor ervaren ICT’ers in hun inhoudelijke discipline soms beperkt.”
1 miljoen euro
De Nederlandse overheid had in 2017 een budget van 960.000 euro voor het uitvoeren van alle ICT-gerelateerde arbeidsmarktcommunicatie. Dat gaat om online en offline uitingen. Het is niet duidelijk hoeveel ICT’ers het de overheid inmiddels opgeleverd heeft, wel zijn er meer dan 1100 vacatures gecommuniceerd het afgelopen jaar.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee