Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland telt 39% meer ICT'ers dan voor de coronapandemie

Een vrouwelijke data scientist die achter haar computer aan het werk is.
Shutterstock.

Het aantal ICT'ers is flink toegenomen sinds de coronapandemie, blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV. Nederland telde in het eerste kwartaal van 2023 ruim 552.000 ICT-professionals, 39% meer dan voor de pandemie. Toch blijft het personeelstekort aanhouden. 

Doordat steeds meer sectoren door digitalisering afhankelijk worden van ICT-personeel, is ICT de sterkst groeiende beroepsgroep, aldus het UWV in een nieuw overzicht over ontwikkelingen in de ICT.

Dat blijkt ook uit de cijfers. Zo is inmiddels 6% van het totaal aantal werkzame personen in Nederland een ICT'er. Verder is het aantal WW'ers met een ICT-beroep tussen 2018 en 2023 met maar liefst 64% afgenomen. 

Het merendeel van de ICT'ers (85%) werkt in loondienst en 6 op de 10 werkt niet in de ICT-sector. Zij werken bijvoorbeeld in de zakelijke (12%) of financiële dienstverlening (7%) of bij het openbaar bestuur (10%). Verder zijn de meeste ICT'ers 45 jaar of jonger, wat betekent dat 55-plussers ondervertegenwoordigd zijn. Tot slot zijn ICT'ers vaak hoogopgeleid (65%) en man (83%). 

Tekorten blijven

Tegelijkertijd kent geen enkele andere beroepsrichting zo'n sterke mate van krapte als de ICT, stelt het UWV. Al sinds 2018 is er sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt voor deze groep werkenden en die krapte is alleen maar verder toegenomen. Tijdens de pandemie was er wel sprake van een kortstondige kleine dip, maar inmiddels is de vraag naar ICT'ers groter dan voor de lockdown. 

De verwachting is bijvoorbeeld dat het aantal ICT-banen in 2023 en 2024 verder toeneemt, voorspelde het UWV eerder al. In 2023 wordt een groei van 4.000 nieuwe banen verwacht (+1,1%), in 2024 zelfs van 12.000 (+3%). Daarmee vormt de ICT de sterkst groeiende beroepsgroep.

Zeker naar softwareontwikkelaars (+370%) en securityspecialisten (+267%) is in de afgelopen vijf jaar flink meer vraag gekomen.

Minder nieuwe vacatures

Hoewel het aantal openstaande vacatures de afgelopen jaren is toegenomen, lijkt die groei nu wel over zijn hoogtepunt heen te zijn. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er gemiddeld 29.300 ICT-vacatures, 34% meer dan in het eerste kwartaal van 2019.

Het hoogtepunt lijkt echter in het tweede kwartaal van 2022 te zijn geweest. Daarna is het aantal openstaande vacatures weer wat afgenomen. "Een verklaring voor deze afname in de tweede helft van 2022 is dat bestaande vacatures steeds moeilijker vervulbaar werden en daardoor voor een langere periode open stonden. Het ontstaan van nieuwe vacatures nam hierdoor af", aldus het UWV.

Mismatch aanpakken

Om toch aan meer techpersoneel te komen, moedigt het UWV aan om vooral in te zetten op diversiteit en scholing. Zo wordt geadviseerd om werkzoekenden omscholing naar ICT-beroepen te bieden, omscholers aan te nemen en interne opleidingen aan te bieden.

Verder ziet het UWV oplossingen in het aanpassen van de functie-eisen, door bijvoorbeeld minder in te zetten op voltijdsbanen of alleen hoogopgeleide ICT'ers. "Zo zijn er bijvoorbeeld mbo’ers met specifieke vakkennis binnen de ICT. Met goede begeleiding en het volgen van interne opleidingen kunnen zij vaak ook voldoen aan de vacature gestelde functie-eisen."

Ook zijn er mogelijk kansen in outsourcing en het werven van ICT'ers over de grens, aldus het UWV. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in