Nieuwe blauwdruk voor Microsoft-certificaten
“Het bijzondere bij het maken van deze hernieuwde blauwdruk was dat we, na intensief overleg en uitgebreide discussie, bij bepaalde werkprocessen binnen de kerntaken kwamen tot het predicaat ‘excellent’. Dit houdt in dat het desbetreffende Microsoft-onderdeel weliswaar de kennis en kunde binnen de kerntaak overstijgt, maar dat het een perfecte opstap is naar een relevante vervolgstudie”, licht Joep Swagemakers van ECABO toe.
Certificering cruciaal voor baankansen
De Blauwdruk heeft volgens Swagemakers een belangrijke meerwaarde voor P&O-functionarissen. “Voor werkgever is het goed om te weten wat een diploma waard is. Waarschijnlijk zijn zij bekend en vertrouwd met certificaten van de ICT-branche en zoeken zij daarom gericht naar ICT'ers met deze certificaten. Het is voor hen vaak onduidelijk in welke mate onderdelen hiervan al aan bod zijn gekomen binnen mbo-ICT-opleidingen.”
Uit een tevredenheidsonderzoek van het Microsoft Certified Professional-programma blijkt dat maar liefst 91 procent van de personeelsmanagers de certificering van de werknemer als criterium ziet bij het inhuren van personeel. Maar de Blauwdruk is ook gemaakt voor curriculumbouwers bij de opleiders en jonge IT-professionals en studenten.
Opleidingsvergelijkingen nu online
Alle opleidingsvergelijkingen voor de ICT-sector zijn online te raadplegen. ECABO vergelijkt niet alleen de certificeringen van Microsoft met de reguliere mbo-ICT-opleidingen, maar ook die van Novell, Cisco, Oracle en Citrix. De Blauwdruk is een overzichtelijke matrix waar de onderdelen van de inhoud van het mbo-ICT-diploma worden afgezet tegen de onderdelen van ICT-certificeringen.
ICT-professionals langs de meetlat gelegd
21 Organisaties ondertekenden in november 2013 een convenant om de competenties van ICT-professionals beter in kaart te brengen. Zij gaan het Europese e-Competence Framework (e-CF) gebruiken bij werving en selectie van nieuwe medewerkers, assessments of inhuur van ICT-professionals en bij het opleiden van eigen medewerkers.
Tineke Netelenbos, de voorzitter van het programma Digivaardig & Digiveilig ziet het convenant als wapen in de strijd tegen een groeiend tekort aan ICT-professionals. Naar verwachting loopt het tekort in 2017 op tot 6800 mensen. Onder meer IBM, Capgemini, Havenbedrijf Rotterdam, Randstad, Ngi, NGN, verschillende hogescholen en ECABO zetten hun handtekening onder het convenant.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee