Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar vertrek ex-topman Hurd bij HP

De Amerikaanse toezichthouder SEC onderzoekt het gedwongen vertrek van voormalig topman Mark Hurd bij HP eerder dit jaar. Het onderzoek spitst zich toe op Hurds gesjoemel met onkostendeclaraties en over het mogelijk lekken van informatie over HP's geplande overname van EDS in 2008.
manager
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Dat meldt de zakenkrant The Wall Street Journal. Mark Hurd, inmiddels topman van Oracle, werd in augustus door de raad van commissarissen van HP gedwongen zijn functie neer te leggen. Dat gebeurde na het ontdekken van 'onregelmatigheden' in zijn onkostendeclaraties. Die hielden verband met afspraken met Jodie Fisher, een extern ingehuurde marketingassistent.

Hurd gedwongen vertrokken maar met gouden handdruk
Fisher beschuldigde Hurd bovendien in een brief aan HP van ongewenste intimiteiten. Voor dat laatste vond HP indertijd geen bewijzen, maar het bedrijf constateerde wel dat Hurds declaraties voor zijn uitstapjes met Fisher niet klopten. Dat was reden genoeg voor ontslag. Als compensatie kreeg hij wel een ongewoon forse afkoopsom van 12,2 miljoen dollar plus optierechten ter waarde van circa 30 miljoen dollar, die hij al snel na zijn vertrek in klinkende munt omzette.

Onderzoek: frauduleuze onkostendeclaraties, lekken van informatie
De Securities and Exchange Commission (SEC) zou nu onderzoek doen naar zowel de onkostendeclaraties als naar bepaalde beweringen van Fisher. Hurd zou haar in 2008 nog voor de officiële bekendmaking hebben toevertrouwd dat HP voor 13,9 miljard dollar IT-dienstverlener EDS wilde overnemen.

Vernietigen bewijsmateriaal
In dit verband onderzoekt de SEC ook de mogelijkheid dat Hurd digitaal bewijsmateriaal over deze voorkennis heeft vernietigd. Volgens persbureau AP, dat een anonieme bron citeert, ging het om een bedrijfslaptop die Hurd thuis gebruikte en waarvan hij de inhoud voor teruggave aan HP heeft gewist. Hij zou dat hebben gedaan omdat de laptop ook privémateriaal zoals foto's en muziek bevatte.

Zaak ongewenste intimiteiten geschikt
Hurd en Fisher gooiden het uiteindelijk op een akkoordje waarbij Fisher een niet bekendgemaakt geldbedrag ontving. Fisher stelde dat er veel 'onnauwkeurigheden' in haar oorspronkelijke lezing van de gebeurtenissen stonden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in