Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ontwikkelaars vinden zichzelf betrouwbaar en emotioneel stabiel'

Softwareontwikkelaars zien zichzelf vooral als complex en open voor nieuwe ervaringen, maar ook als betrouwbaar en emotioneel stabiel. Dat blijkt uit onderzoek van Slashdata onder meer dan 12.000 ontwikkelaars in 166 landen.
persoonlijkheid
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

SlashData legde voor zijn 22e editie van het The State of Developer Nation-rapport de Ten-Item Personality Inventory (TIPI)-methode voor aan ruim 12.000 ontwikkelaars. De TIPI-methode is een manier om de 'big five' persoonlijkheidsdimensies - emotionele stabiliteit, extraversie, vriendelijkheid, openheid voor ervaringen en gewetensvol- te meten. Daarvoor krijgen respondenten tien paren met persoonlijkheidstrekken te zien en moeten ze aangeven in hoeverre ze vinden dat zij die trekken hebben.

Uit dat onderzoek blijkt nu dat ontwikkelaars zichzelf vooral als complex en open voor nieuwe ervaringen zien. Maar liefst 42% was het daar heel erg mee eens en 44% was het er mee eens. Daarnaast vinden developers zichzelf betrouwbaar en vinden ze dat ze veel zelfdiscipline hebben, aldus de 79% die het daar (zeer) mee eens was. 76% vindt zichzelf kalm en emotioneel stabiel en 74% herkent zichzelf (sterk) in de persoonlijkheidstrekken sympathiek en warm. 

De persoonlijkheidstrekken die het minste voorkwamen waren oncreatief - slechts 14% is het daarmee (heel erg) eens - en ongeorganiseerd en nalatig (14%). 

Programmeurs zijn gebalanceerd

Aan de hand van deze antwoorden is het mogelijk om ontwikkelaars in te delen in de vijf persoonlijkheidsdimensies. Slashdata deed dit door de tien persoonlijkheidstrekken samen te voegen om metingen te geven voor de Big Five. Scores op de persoonlijkheidstrekken 'sympathiek en warm' en 'kritisch en ruzieachtig' kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden om een algehele score op 'vriendelijkheid' te geven. Voor iedere ontwikkelaar werden scores op elk van de vijf dimensies vastgesteld, waarna ze ingedeeld konden worden in een set van verschillende persoonlijkheidstypes. 

Maar liefst 52% van de ontwikkelaars in het onderzoek bleek in het persoonlijkheidstype 'gebalanceerd' te vallen. Dat zijn ontwikkelaars die dus niet heel introvert of extrovert zijn, niet heel vriendelijk of onvriendelijk zijn en niet heel emotioneel stabiel of onstabiel zijn, maar overal gemiddeld in uitvallen. Volgens SlashData blijkt uit hun data dat dit ook het vaakst de mensen zijn die als programmeur of ontwikkelaar werken. 

UX Designers en data scientists

Eén op de twintig valt juist binnen het persoonlijkheidstype 'verantwoordelijk en samenwerkend', wat betekent dat ze erg open staan voor nieuwe ervaringen, maar ook erg gewetensvol en vriendelijk zijn. Deze mensen zetten doelen voor de lange termijn en  zijn graag creatief en flexibel. De data van SlashData wijst uit dat deze mensen veelal in meer creatieve rollen werken - zoals UX designers - of in een managementpositie zitten, bijvoorbeeld die van de CIO of CTO. 

Eenzelfde aantal is 'prestatiegericht en emotioneel stabiel', wat betekent dat ze open staan voor nieuwe ervaringen en gewetensvol zijn, maar ook emotioneel stabiel en wat minder vriendelijk. Deze mensen baseren zich dan ook liever op data dan op meningen van anderen. Deze mensen werken volgens SlashData veelal als data scientists of machine learning-ontwikkelaars. 

Een kleine minderheid - zo'n 2% van de respondenten - valt binnen het profiel 'introvert en onbetrouwbaar', die vooral minder gewetensvol en minder extravert blijken te zijn. Deze respondenten zijn dus minder bezig met sociale activiteiten, ongeorganiseerd en houden niet zo van nieuwe ervaringen. De respondenten die binnen deze groep vielen, zijn volgens SlashData vooral testers, QA engineers en systeemadministratoren. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in