Prins Constantijn wil ICT-onderwijs ook in regeerakkoord
Volgens de betrokken bedrijven en instanties krijgen kinderen in Nederland nu niet de vaardigheden mee die zij nodig hebben om zich straks als professional te redden en zich verder te ontwikkelen. Daar is Constantijn van Oranje het volledig mee eens. Hij heeft berichtgeving hierover in AG Connect geretweet op Twitter en daarbij geschreven: ‘Geef volgende generaties de vaardigheden die ze nodig hebben! Ook essentieel voor concurrentiekracht van Nederland. Kan niet langer wachten!’
Steun uit alle hoeken
De brandbrief van CodePact aan de politiek, die onder meer werd afgedrukt in De Telegraaf en het FD, krijgt ook veel steun uit andere hoeken. Zo reageert MKB Nederland met: ‘Kabinet mag deze basisschoolgeneratie niet op achterstand zetten. Nu digitale vaardigheden in onderwijs!’ en ook diverse lerarenorganisaties, branchevereniging Nederland ICT en werkgeversorganisatie VNO-NCW staan achter de oproep.
In de brandbrief staat de oproep om in het volgende regeerakkoord de zin op te nemen: ‘Dit kabinet gaat ervoor zorgen dat kinderen en jongeren op structurele wijze digitale vaardigheden (waaronder programmeren) aanleren en biedt leraren de kans zich hierop versneld bij te scholen.
Speciaal lesprogramma
Schoolleiders en leraren geven aan onvoldoende vaardig te zijn om in te spelen op de eisen van de digitale toekomst. Er zijn goede voorbeelden waar kinderen wel op structurele wijze digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Deze zijn echter versnipperd en te veel afhankelijk van de interesse en betrokkenheid van individuele ouders, leraren en schoolleiders. VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen in beta/techbiek, lanceert op 27 maart een programma dat leerkrachten hierin gaat ondersteunen.
CodePact wil dat kinderen vanaf 10 jaar les krijgen in programmeren, opdat ze over tien jaar zijn toegerust op een arbeidsmarkt die er heel anders uit ziet dan nu. Codepact doet geen uitspraken over hoeveel lesuren er zouden moeten komen en hoeveel geld er in de operatie zou moeten worden gestoken. Ook mengt de club zich niet in de politieke discussie hoe digitale vaardigheden onderdeel van het zogeheten curriculum zouden moeten worden in het middelbaar onderwijs. “Dat is aan onderwijskundigen. We willen voorkomen dat dit een onderwerp van oeverloze politieke discussies wordt. Dan ben je zo zes jaar verder. Die tijd hebben we niet meer”, benadrukt programmamanager Margreet De Vries.
Nauwelijks aandacht voor gevolgen digitalisering
Onlangs berichtten AG Connect en RTL Nieuws al samen dat er nauwelijks aandacht wordt geschonken in alle verkiezingsprogramma's van de politieke partijen aan de gevolgen van robotisering en andere IT-ontwikkelingen. Het ontbreekt de politieke partijen aan visie op de IT-revolutie en de IT-sector vreest dat Nederland economische kansen zal missen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee