Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef met digitale aanvraagprocedure kennismigrant uitgebreid

In de toekomst wil de IND bedrijven die regelmatig buitenlandse werknemers naar Nederland halen de mogelijkheid bieden om via internet in te loggen en zo aanvragen in te dienen. De toelatingsprocedure voor kennismigranten is volgens IND-directeur Rob van Lint geen horde meer, zei hij tijdens de presentatie van de jaarresultaten van zijn organisatie.
vrouw met laptop
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

De aanvraagprocedure via de werkgever neemt tegenwoordig nog maar twee weken in beslag. De IND werkt dit jaar verder aan het optimaliseren van de dienstverlening aan bedrijven, instellingen en vreemdelingen die een verblijfsvergunning aanvragen.

Meer kennismigranten dan vorig jaar

Nederland blijft aantrekkelijk voor kennismigranten, ondanks de economische crisis. Vorig jaar kwamen 5800 kennismigranten van buiten Europa naar Nederland, waarmee het niveau van voor 2009 geëvenaard is, toen het aantal kennismigranten daalde door de economische crisis.

In totaal telt ons land 1500 bedrijven die recent één of meer kennismigranten hebben laten overkomen. Zij werken vooral bij bedrijven als ASML, Tata International, Shell en Philips, maar ook bij universiteiten en academische ziekenhuizen. Het gaat om een recordaantal wetenschappelijk medewerkers, te weten 1880.

De kennismigranten die actief zijn in ons land komen vooral uit India (2020), de Verenigde Staten (780), Japan (360) en China (320). Een kennismigrant mag naar Nederland komen als hij bij een door de IND erkend bedrijf werkt en meer dan 51.000 euro per jaar verdient.

De IND heeft maatregelen ingevoerd om misbruik van de kennismigrantenregeling te voorkomen. Zo wordt er getoetst of het salaris normaal is voor het werk dat de kennismigrant doet. Op deze manier kan een bedrijf iemand niet voor een te hoog bedrag op de loonlijst zetten en misbruik maken van de regeling. Sinds de invoering vorig jaar heeft zo’n toets 46 keer plaatsgevonden en dit heeft 25 keer geleid tot niet-verlening van een vergunning.

Europese kennismigrantenregeling nog weinig gebruikt

Naast de bestaande nationale kennismigrantenregeling, is het in 2011 mogelijk geworden om gebruik te maken van de Europese ‘kennismigrantenregeling’. Personen die met succes een beroep doen op de Richtlijn 2009/50 EG kunnen namelijk worden aangemerkt als houders van een Europese blauwe kaart.

De Europese ‘kennismigrantenregeling’ stelt Nederland en de overige EU-lidstaten in staat om hooggekwalificeerde arbeidskrachten uit derde landen aan te trekken voor een verblijf van meer dan drie maanden binnen de Europese Unie. Tot nu toe heeft nog een klein aantal personen gebruikgemaakt van deze nieuwe regeling, meldt de IND.

Verder kondigde de IND in het jaarverslag aan dit jaar vooral te willen focussen op de overstap naar het nieuwe computersysteem – INDiGO genaamd. De invoering hiervan moest eind 2010 worden uitgesteld, vanwege capaciteitsproblemen van het systeem. “Er moet nog veel gebeuren, maar inmiddels is de stukkenstroom binnen de IND gedigitaliseerd en zijn 5000 procedures opgevoerd in het nieuwe systeem”, aldus Van Lint.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in