Overslaan en naar de inhoud gaan

Startsalarissen bij ICT-masters flink gestegen

De startsalarissen van alumni van ICT-masters zijn ten opzichte van 2020 flink gestegen. Vooral recent afgestudeerden van de master Informatiekunde kunnen rekenen op een flink hoger bruto maandsalaris, blijkt uit de Keuzegids Masters 2021.
Kennis
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens de nieuwe Keuzegids voor masters kunnen alumni van de master Informatiekunde nu rekenen op een startsalaris van 3.646 euro bruto per maand, tegenover 2.989 euro in 2020. Daarmee staat de opleiding nu op de tweede plaats in de top 10 van hoogste maandsalarissen. Een verklaring voor die flinke stijging, geeft de Keuzegids niet. Ook maakt de Keuzegids geen onderscheid tussen hbo- en wo-masters.

Ook de twee andere IT-masters bieden nu een hoger bruto maandsalaris dan vorig jaar. Bij de master Computer Science steeg het startsalaris met iets meer dan 170 euro naar 3.422 euro bruto per maand, waarmee het op de zesde plek in de top 10 van hoogste maandsalarissen staat. De master Kunstmatige Intelligentie zag het startsalaris met ruim 200 euro stijgen naar 3.092 euro bruto per maand.

Allemaal aan het werk

Wie een IT-master gaat studeren, hoeft zich weinig zorgen te maken over werk. Volgens de Keuzegids hebben vrijwel alle alumni namelijk binnen anderhalf jaar een baan, en het merendeel werkt ook nog fulltime. Bij de master Kunstmatige Intelligentie zijn de meeste alumni aan het werk, namelijk 97%. Zij hebben ook allemaal een fulltime baan, al werkt 22% niet op masterniveau.

Van de alumni van de master Informatiekunde heeft 95% nu een baan en werkt 97% fulltime. Van deze voormalige studenten werkt echter een veel groter deel onder zijn niveau: maar liefst 40% werkt niet op masterniveau. Dat is wel iets minder dan vorig jaar, toen slechts 56% van de recent afgestudeerden op masterniveau werkte.

En ook bij de studie Computer Science werken veel recent afgestudeerden: 92% heeft binnen anderhalf jaar een baan en 64% werkt ook op masterniveau. 89% werkt bovendien fulltime. Voor de toekomst ziet het er bovendien ook goed uit: alle drie de IT-masters krijgen van de Keuzegids een goede arbeidsmarktprognose.

Slecht voorbereid, weinig vaste contracten

Wat wel opvalt, is dat relatief weinig recent afgestudeerden een vast contract hebben. De studie Informatiekunde heeft procentueel gezien de meeste alumni met en vast contract, namelijk 67%. Bij Computer Science heeft 64% een vast contract en bij Kunstmatige Intelligentie is dat slechts 60%.

Ook valt op dat studenten veel minder tevreden zijn over hoe ze voorbereid worden op een baan dan vorig jaar. Zeker bij Kunstmatige Intelligentie is sprake van een flinke daling: vorig jaar vond 72% dat ze goed voorbereid werden op werk, maar nu is dat nog maar 54%. Bij Computer Science daalde dat aantal van 77% naar 71%.

Studenten Informatiekunde zijn als enige iets positiever over de voorbereiding op werk. Vorig jaar was 59% daar nog positief over, nu zegt 61% goed voorbereid te zijn op werk.

Geen nieuwe studentenoordelen

In tegenstelling tot eerdere jaren is nu niet precies duidelijk hoe studenten hun opleidingen beoordelen. De Keuzegids gebruikt hier namelijk de Nationale Studenten Enquête (NSE) voor. Maar in 2020 besloot minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in overleg met hogescholen en studentenbonden om de NSE niet door te laten gaan.

De minister vond dat zo’n studententevredenheidsonderzoek tijdens de coronacrisis geen eerlijke resultaten zou opleveren. Bovendien waren onderwijsinstellingen in het voorjaar van 2020, toen de NSE afgenomen zou worden, druk met het aanbieden en ontwikkelen van alternatief (online) onderwijs.

Omdat de NSE niet doorging, baseert de Keuzegids de studentenoordelen op de meest recente NSE-resultaten. Die komen voor het hbo uit 2018 en voor het wo uit 2019. Daardoor zijn de lijsten met beste en slechtste ICT-masters hetzelfde als vorig jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in