Steeds meer IT-opleidingen overwegen numerus fixus
In 2017 meldden zich 315 studenten aan voor een master Artificial Intelligence. Dat waren er in 2016 nog 209. Daarnaast volgen nog 62 studenten een master op het gebied van AI. En er is een bachelor Kunstmatige Intelligentie waarvoor zich dit studiejaar 512 studenten hebben ingeschreven. Dat meldde AG Connect vorige week op basis van cijfers van de Techniekpact Monitor 2018.
De NOS meldt nu dat universiteiten de hoge toestroom niet aankunnen. De vijf universiteiten die de opleiding aanbieden, beperken de instroom van het aantal studenten Kunstmatige Intelligentie. Het komende jaar geldt aan de UvA en Vu in Amsterdam en aan de Radboud Universiteit Nijmegen een numerus fixus. De RUG in Groningen stelt die maatregel in vanaf het schooljaar 2019-2020. En ook de Universiteit Utrecht wil de selectiecriteria voor de opleiding aanscherpen.
Groei beheersen
UvA en VU bieden gezamenlijk de opleiding aan Artificial Intelligence en hebben eigenlijk te veel studenten een plek aangeboden, zegt een hoogleraar tegen de NOS. Hij hoopt dat de aangemelde studenten niet allemaal op de stoep zullen staan.
Ook de interesse voor Computer Science en Informatica is groot. In 2017 was Computer Science met 328 nieuwe aanmeldingen de populairste master, bleek vorige week al uit de cijfers van de Techniekpact Monitor 2018. De TU Delft zegt voor het komende jaar maatregelen te nemen voor de bachelor Computer Science om de groei te beheersen.
De TU Eindhoven heeft al een numerus fixus ingevoerd voor de opleiding Informatica. De Universiteit Utrecht overweegt dat. Een woordvoerder geeft aan dat het eerste jaar een grotere collegezaal nog wel voldoet, maar later in de opleiding is steeds vaker individuele begeleiding nodig. En dan groeit het aantal docenten niet hard genoeg mee met het aantal studenten.
Zeer krappe arbeidsmarkt
Dat universiteiten de instroom willen beperken is opmerkelijk, omdat het bedrijfsleven een groot tekort heeft aan ICT’ers. Het UWV noemt de ICT-arbeidsmarkt zeer krap. Vooral programmeurs in specifieke talen zijn moeilijk te vinden. De uitkeringsinstantie voorspelt ook dat het tekort aan hoogopgeleide ICT’ers voorlopig niet is opgelost.
Overigens moeten IT-opleidingen het aantal studenten nog proberen vast te houden. IT-opleidingen hebben te maken met een hoge uitstroom, bleek begin dit jaar uit gegevens die AG Connect verzamelde uit verschillende bronnen. Een derde van het aantal studenten dat een ICT-studie doet op hbo- of wo-niveau haakt in het eerste jaar al af.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee